ECB: Euroval by mohl dostat bankovní licenci

Frankfurt - Evropský stabilizační mechanismus (ESM) by mohl dostat bankovní licenci, uvedl v rozhovoru pro Bloomberg TV člen Rady guvernérů Evropské centrální banky (ECB) Ewald Nowotny. ECB takovou myšlenku dosud rázně odmítala, euro tudíž na slova Nowotného zareagovalo masivním růstem.

„Já myslím, že jsou zde argumenty pro,“ prohlásil guvernér rakouské centrální banky Nowotny. Není si však vědom, že o této věci by se v ECB právě teď vedla konkrétní jednání.

Trhy na možnou změnu uvažování v ECB zareagovaly, což může mít pro kurz eura potenciálně zásadní dopady. Než se rozhovor na Bloombergu objevil, euro se prodávalo za zhruba 1,2060 dolaru. Po slovech Nowotného kurz prudce vyrazil vzhůru a v mžiku se dostal asi na 1,2115 dolaru. Euro se tak ocitlo na denním rekordu.

ECB
Zdroj: Ralph Orlowski/ISIFA/Getty Images

Zejména Francouzi tlačí na to, aby stálý záchranný fond eurozóny ESM dostal bankovní licenci. V případě, že fond bankovní licenci skutečně dostane, bude si moci levně půjčovat od ECB. Poté by se zvýšila jeho palebná síla, tedy schopnost ručit za úvěry. Eurozóna by tím získala větší manévrovací prostor pro případ, že bude muset zachraňovat další členské země.

Ewald Nowotny, člen Rady guvernérů ECB a guvernér rakouské centrální banky 

„Tato věc se netýká jen měnové politiky, a proto proběhne širší diskuze.“

Až dosud ECB opakovaně odmítala myšlenku, aby mohl fond ESM působit jako banka. Většinou to zdůvodňovala tím, že fond pak bude fungovat jako skrytý nástroj k financování vlád. To je však zakázáno.