Lidovci: Penzijní reforma by měla zvýhodnit rodiny s dětmi

Praha – Zvýšení odvodů na sociální pojištění z 28 na 31 procent superhrubé mzdy a zavedení slev na děti navrhuje v rámci penzijní reformy KDU-ČSL. Zároveň se jí ale nezamlouvá plán na vyvedení části důchodového pojištění do nového individuálního fondového pilíře. Vláda by mohla svou představu o penzijní reformě zveřejnit ještě tento týden. Už předem se ale na zadní staví opozice. ČSSD vyhrožuje, že pokud se na reformě se současným kabinetem neshodne, po volbách se ji pokusí zrušit.

Základem penzijního systému by měl podle představ lidovců zůstat současný průběžný pilíř. Důvodem je, že jej nelze rozkrást a je imunní vůči inflaci. Současně navrhují zvýšení odvodů na sociální pojištění, které jdou do tohoto systému. „Tento návrh může přinést do systému až sedm miliard ročně,“ upozornil místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Navíc by se těm, kteří vychovávají děti, umožnilo snížení sazby důchodového pojištění ve výši tří procentních bodů na každé vyživované dítě. Slevu by mohl uplatnit vždy jeden z rodičů.

Pokud by rodina měla jedno dítě, sazba jednoho z rodičů by klesla na 28 procent, a byl by na tom tedy stejně jako nyní. Ve velkých rodinách by si jeden z rodičů mohl snížit odvod dokonce i na nulu.

Brífink KDU-ČSL k situaci ve zdravotnictví a k penzijní reformě (zdroj: ČT24)

KDU-ČSL také navrhuje, aby se zachovalo penzijní připojištění, stavební spoření či jiné investice občanů na zajištění v důchodovém věku, a to jako druhý pilíř důchodového systému. „To bude úžasná investice. On vloží deset lidí do průběžného systému, kteří budou v budoucnu platit,“ zdůraznil Jurečka. Podle jeho stranického kolegy Jiřího Čunka je toto řešení pro stát jednoznačně nejlevnější.

„Vyvedení části finančních prostředků do kapitálových fondů bude stát desítky miliard ročně.“

Lidovci se také vyslovili proti některým vládou zvažovaným variantám penzijní reformy. Nelíbí se jim například plán, že by lidé měli odvádět část pojištění ze státního průběžného pilíře na individuální účty u soukromých penzijních společností. Krytí výpadku, který by v průběžném systému tímto způsobem vznikl, navýšením daně z přidané hodnoty, by mohlo poškodit rodiny s dětmi, ale i podnikatele ve stavebnictví a v zemědělství.

Lidovcům se nelíbí ani plán na narovnání poměru důchodů k platům

Senátorský klub KDU-ČSL také zveřejnil své stanovisko k novele, která má řešit nález Ústavního soudu z dubna loňského roku. Ten rozhodl, že se má zvýšit poměr důchodů k platům u lidí s vyššími příjmy. Novelu vypracovanou ministerstvem práce a sociálních věcí dnes začala projednávat vláda. Na žádném konkrétním závěru se ale ministři neusnesli a k jednání o novele se vrátí příští týden. Podle ministra práce a sociálních věcí je ji třeba projednat v širším kontextu důchodové reformy.

Ministerstvo v návrhu počítá s tím, že by se v rámci řešení částka započítávaná z osobního vyměřovacího základu nad první redukční hranici postupně snížila tak, že by se místo 30 procent do důchodu započítávalo 23 procent. První redukční hranice by byla na úrovni 44 procent průměrné mzdy, což je zhruba stejné. V současnosti je tato hranice 11 000 korun. Druhá redukční hranice by se zvýšila z 28 200 na trojnásobek průměrné mzdy. Nad tuto hranici by se do důchodu nezapočítávalo nic, v současnosti je to deset procent.

KDU-ČSL navrhuje, aby se do důchodu započítávalo nad první redukční hranici 30 procent jako v současnosti. Nad druhou redukční hranici by se započítávalo 15 nebo 20 procent.

„Já jsem otevřený té diskusi, protože například i zaměstnavatelé a odbory podporují spíš čtyřnásobek než trojnásobek průměrné mzdy.“

Dalším návrhem KDU-ČSL je zrušení stropů pro odvod sociálního pojištění, a to dokud bude zdaňována daní z příjmu superhrubá mzda. V současnosti je strop na šestinásobku průměrné mzdy, ministerstvo navrhuje trojnásobek. Poté, co by se podle KDU-ČSL přešlo od zdaňování superhrubé mzdy k normální daňové progresi, mohl by se strop pro odvody na sociální pojištění snížit na čtyřnásobek průměrné mzdy.

Spokojený MMF

Chystaná opatření kolem důchodové reformy v Česku se zamlouvají i Mezinárodnímu měnovému fondu. Jeho zástupci to uvedli po dnešním jednání s poslanci ze sněmovního rozpočtového výboru. Podle delegátů MMF navrhované kroky směřují k dlouhodobé udržitelnosti penzijního systému. K zajištění dlouhodobé udržitelnosti je ale důležitý také široký politický konsensus. „A proto podporujeme zajištění tohoto širokého konsensu napříč politickým spektrem,“ řekla vedoucí delegace Zuzana Murgašová.