Unipetrol pokračuje ve ztrátovém hospodaření

Praha - Petrochemický holding Unipetrol pokračuje ve ztrátovém hospodaření. V pololetí se propadl do ztráty skoro 960 milionů korun. Důvodem je nepříznivý vývoj ekonomiky a útlum v petrolejářském průmyslu. Ve stejném období loňského roku přitom vytvořil čistý zisk 463 milionu korun.

Negativní trend pokračuje. Petrochemická společnost Unipetrol je ve druhém čtvrtletí ve ztrátě už bezmála 600 milionů. I přes to, že tržby firmy meziročně rostly - o víc než 7 procent na skoro 53 miliard korun, zejména díky růstu prodeje pohonných hmot a rafinérských produktů. Na trhu petrochemických produktů ale byla poptávka slabá.

„Situace je velmi dynamická, když jsme byli na začátku druhého kvartálu, cena ropy byla 125 dolarů za barel, na konci kvartálu je cena 88 dolarů.  To je velmi těžká situace pro celý petrochemický průmysl,“ uvedl Mariusz Kedra, finanční ředitel a člen představenstva Unipetrolu.

Unipetrol: Některé benzínky nabízí pohonné hmoty hluboce pod výrobní náklady

Dalším faktorem, který podle zástupců Unipetrolu negativně ovlivnil výsledky hospodaření mohou být i nekalé praktiky na trhu s naftou a benzínem. „Jsou to podvody, které jsou spojené s DPH, vidíme, že se rozšiřuje portfolio čerpacích stanic, které nabízí pohonné hmoty hluboce pod výrobní náklady středoevropských rafinerií,“ řekl Martin Durčák, ředitel pro maloobchod, další představenstva Unipetrolu.

Ve druhém čtvrtletí také zvýšil Unipetrol objem zpracované ropy mezičtvrtletně o 12 procent na jeden milion tun. Provozní ztráta rafinérského segmentu však činila 359 milionů korun.Firma očekává, že do konce roku se její čísla budou dále propadat. Vinu dává nepříznivému vývoji HDP a klesajícímu zájmu o pohonné hmoty v České republice.

Prodejnám rychlého občerstvení se daří

Maloobchodní segment zaznamenal ve druhém čtvrtletí provozní zisk 35 milionů korun. Pomohl vyšší prodej benzinu během začínající motoristické sezony. Pozitivně se také projevilo zavádění nových prodejen rychlého občerstvení na čerpacích stanicích Benzina. Stále je však maloobchod negativně ovlivněn nízkou poptávkou po pohonných hmotách.

Finanční ředitel Unipetrolu Mariusz Kedra věří, že za celý rok by se firma mohla vymanit z provozní ztráty. Bude však podle něj záležet na makroekonomickém vývoji a podmínkách na trhu, zvlášť ve čtvrtém čtvrtletí.

„Hospodaření společnosti bylo rozkolísané rychlými pohyby měnových kurzů a cen komodit,“ uvedl analytik BH Securities Petr Hlinomaz. Pozitivně ale hodnotí například snížení zadluženosti společnosti. „V každém případě čísla Unipetrolu, ta čtvrtletní i pololetní, jsou výrazně níže pod očekáváním trhu a pro cenu akcií Unipetrolu na burze jsou pádným důvodem k poklesu,“ uvedl.

Výsledky Unipetrolu (zdroj: ČT24)

Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. V roce 2005 se společnost stala součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Skupina patří v ČR k nejvýznamnějším společnostem z hlediska obratu.

V poslední době se však potýká s vážnými problémy, loni Unipetrol vykázal ztrátu téměř šest miliard korun. Letos se Unipetrol rozhodl zastavit zpracování ropy v pardubickém Paramu, důvodem byla podle firmy slabá poptávka po dieselu, nízké marže a nadbytek rafinérských kapacit v Evropě. Unipetrol také od příštího roku trvale odstaví výrobnu močoviny v Litvínově.