Třídění bioodpadu mimo popelnice provětrá zřejmě i peněženku

Praha – Ministerstvo životního prostředí připravilo nový zákon, jehož důsledkem bude zřejmě zvýšení poplatku za svoz odpadu. Resort není spokojen s tím, jak obce třídí bioodpad, a proto jim důsledné třídění zřejmě nařídí povinně. Samosprávy ale na nové kontejnery nebo kompostéry složitě hledají peníze. Náklady by proto podle starostů zřejmě zaplatili sami obyvatelé vyššími poplatky.

Už v současnosti třídí zbytky ze zahrad nebo kuchyní zhruba polovina obcí. Většina z nich ale bude muset svůj systém upravit – a především zaplatit. Možnost třídit bioodpad budou muset dostat třeba i obyvatelé bytových domů. Pokud by dotyčná obec přikoupila 200 popelnic, každý obyvatel by ročně zaplatil za odpad přibližně stovku navíc.

Pro obecní kasu náročné změny tak čekají například i obec Dolní Břežany s každou čtyvrtou domácností třídící odpad, Borotice na Znojemsku, kde takřka všichni mají zvířata, která bioodpad zpracují, nebo městskou část Praha 3. Tamní starostka se snaží nové normy řešit dotacemi na kompostéry.

Ministerstvo navíc chce jít časem ještě dále. Po vzoru Německa nebo Rakouska kolem roku 2020 uvažuje úplně zakázat vozit odpad na skládky. Veškerý obsah popelnic by se pak musel buď vytřídit a zpracovat, anebo zlikvidovat ve spalovnách.

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)