Kubánci si na daních připlatí

Havana - Kubánci si připlatí na daních. Tamní vláda schválila nové zákony, které stanoví víc než dvě desítky nových povinností. Dotkne se to zejména zaměstnanců, zemědělců a živnostníků. Někteří z nich budou muset dokonce své podnikání ukončit.

„Nové daňové zákony jsou výsledkem dlouhodobých jednání. Pomoci mají hlavně v rozvoji ekonomiky země,“ sdělila kubánská ministryně financí Lina Pedrazová. To si ale podnikatelé nemyslí. Naopak se domnívají, že kvůli větším daním zvednou obchodníci ceny a Kubánci začnou míň utrácet.  

„Nový daňový zákon určitě příjem státu ovlivní. Soukromníci budou odevzdávat velké peníze a zemi se tak zvýší příjem. Ale hodně podnikatelů bude nuceno své byznysy zavřít, nebo alespoň zvýšit cenu zboží. Kubánci si je nekoupí, protože na ně nemají peníze,“ myslí si podnikatel Justo Castillo. 

V zemi, kde žije asi 11 milionů lidí, pracuje většina ve státním sektoru. Vláda se ale těchto pracovníků postupně zbavuje. Do roku 2015 jich má propustit až 20 procent, což je asi jeden milion lidí.

Kubánci budou platit nové daně (zdroj: ČT24)