České domácnosti už dluží 1,133 bilionu korun

Praha – České domácnosti se stále více zadlužují. Jejich dluhy u bank a finančních institucí se totiž v červnu proti předchozímu měsíci zvýšily o 4,2 miliardy korun na 1,133 bilionu korun. Meziročně byly vyšší o více než 53 miliard korun, vyplývá z dnešních údajů České národní banky. Zadluženost podniků v červnu meziročně vzrostla o více než 31 miliard korun na 964,6 miliardy Kč a ve srovnání s předchozím měsícem byla vyšší o necelých 1,3 miliardy korun.

Počet lidí, kteří nejsou schopni splácet dva nebo tři dluhy, se v porovnání s rokem 2009 přibližně zdvojnásobil. Těch, kteří dluží na pěti různých místech, je dokonce čtyřikrát víc. Když jde do tuhého, lidé jako první přestanou platit menší položky z rozpočtu. Jako třeba dluhy na kreditních kartách, složenky za telefon nebo pokuty z hromadné dopravy. Nejdéle se naopak snaží splácet hypotéku. 

Hlavně na severu Čech už situace došla tak daleko, že problémy zadlužených lidí komplikují i chod firem. Ty totiž musí zaměstnancům v exekuci vést například evidenci splátek, a to je stojí i desítky tisíc měsíčně. Příkladem je strojírenská firma Abydos, kde je v exekuci čtyřicet zaměstnanců. „Jedna velká část personálního oddělení se tím zabývá a řekla bych, že roční náklady se pohybují někde kolem 400 tisíc korun,“ popisuje jednatelka Abydos Olga Kupec.

Exekutoři
Zdroj: ČT24

Dlužníků ubylo v osmi ze čtrnácti krajů. Překvapivě nejvíc naopak přibylo neplatičů v Praze, kde jsou jinak čísla pod celorepublikovým průměrem. Vůbec nejhorší je ale situace v Ústeckém a Karlovarském kraji, kde je neplatičů zhruba čtrnáct ze sta. Naopak nejsvědomitěji platí své dluhy na Vysočině, kde má problémy jen zhruba každý dvacátý člověk.

Jednodenní vklady domácností u bank a finančních institucí vzrostly proti květnu o 4,3 miliardy Kč na téměř 1,115 bilionu korun. Meziročně se zvýšily o necelých 77 miliard korun. Vklady domácností s výpovědní lhůtou, mezi které patří například termínované vklady, v červnu meziročně klesly o deset miliard korun na 329 miliard korun. Ve srovnání s předchozím měsícem byly nižší o téměř 3,3 miliardy korun.

Centrální banka poskytuje uvedenou statistiku každý měsíc v národním měnovém přehledu. Ten se odvozuje z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spotřební družstva. 

V Česku přibývá chronických dlužníků (zdroj: ČT24)
Vydáno pod