Pekaři zdraží až o pětinu, kvůli rostoucím nákladům

Praha - Velká část menších regionálních pekáren s největší pravděpodobností zdraží v několika příštích týdnech své výrobky, a to v důsledku růstu nákladů. Podle většiny firem oslovených anketou ČTK by mělo pečivo podražit až o pětinu. V tom případě by zvýšení cen bylo výraznější, než plánují lídři tuzemského trhu United Bakeries a Penam, které k tomu podle časopisu Týden vedou rostoucí ceny pšenice, olejů, máku, mléka, pohonných hmot či energií.

Například v Plzeňském kraji by mělo počátkem března pečivo zdražit o deset až 15 procent. Zdražení se podle Pekařství a cukrářství z Dvorce u Nepomuku vinou růstu cen surovin, energií a nafty z konce loňského roku musí dotknout každého pekaře. Podle majitele Jana Pondělíka se zdražení bude pohybovat mezi 13 až 15 procenty a dojde k němu nejdříve v březnu. Plošné zdražení veškerého sortimentu o deset až 15 procent potvrzuje také Daniel Fonhauser z Dobřanského pekařství. Zhruba o deseti procentech hovoří pekařství Fiala z Klatov. Sušický pekař Karel Rendl také potvrdil, že zdražení musí přijít, ale jeho výše se musí pečlivě promyslet kvůli obrovské konkurenci velkých pekáren a řetězců.

Výrobci i obchodníci zatím zdražení příliš nekomentují

Informace o chystaném zdražení pečiva zpravidla obchodníci komentují opatrně, jelikož pečivo patří mezi strategické zboží. „Žádné oficiální oznámení jsme od výrobců zatím nedostali,“ uvedla mluvčí supermarketů a hypermarketů Albert Dana Dvořáková, podle které ceny pečiva v prodejnách Albert budou i nadále na stejné nebo nižší úrovni, než se vyskytují u konkurence.

Současně pak zdražování plánují i další menší pekárny. Třeba Pecud z Proboštova na Teplicku, který dodává především na severu Čech, plánuje až dvacetiprocentní nárůst cen, jak doplňuje ředitel firmy Martin Abrahám: „Myslím, že u deseti procent to nezůstane, náš odhad je 15 až 20 procent. Dlouhodobě rostou ceny energií a nafty a k tomu v poslední době zdražily i suroviny. Nahoru šly ceny tuku, margarínů i mouky, všechno o desítky procent.“ Zdražení se prý dotkne třeba i velikonočních beránků, hlavně kvůli vyšším cenám kakaa.

Miroslav Lapčík, jednatel pekárny Topek

„Zdražovat určitě musíme. Zřejmě to ale nebude plošně a už vůbec nemohu říct, zda také o deset procent.“

Také majitel libereckého Pekařství a cukrářství Jiří Bláha se chystá kvůli dražším vstupům v nejbližší době zdražit zhruba o deset až 15 procent: „Třeba za mouku platíme měsíčně o 200 000 korun víc než loni, to pro nás nejsou malé peníze, zdražila ale i elektřina, oleje nebo voda.“

Zdraží United Bakeries i Penam

Největší tuzemská pekárenská skupina United Bakeries podle vyjádření svého generálního ředitele společnosti Marka Paříka pro časopis Týden zvedne své ceny nejspíš v březnu. Kilogram kmínového chleba by tak mohl zdražit ze současné průměrné ceny 19,20 korun na více než 21 korun.

Ceny pečiva se kvůli růstu cen pšenice, olejů, máku, mléka, energií, pohonných hmot a dalších vstupů chystá zvednout také tuzemská pekárenská dvojka Penam z holdingu Agrofert podnikatele Andreje Babiše. Zdražení dvou největších pekařských společností nemusí spotřebitel pocítit v plném rozsahu. Konečnou cenu totiž určují prodejci, přes které pekárny většinu svých výrobků dodávají. Ti své ceny neradi výrazně mění kvůli silné konkurenci.