Cizinci se rádi berou v Česku, vyjde to levně

Praha – Česko přitahuje stále více zahraničních turistů. Loni jich do Česka přijelo skoro sedm milionů. Cizinci přitom nevyhledávají Česko jen jako dovolenkovou destinaci. Stále více jich tady také uzavírá sňatek. Důvod je jednoduchý – české hrady a zámky nabízí nádhernou kulisu svatebních obřadů a navíc v porovnání se zahraničím na svatbě v Česku cizinci ušetří až třetinu nákladů.

Třeba na zámku Hluboká ročně oddají víc cizinců než Čechů. Své ano si tu ale obvykle říkají také páry, kde jeden ze snoubenců je Čech a druhý cizinec. To je také případ Hany Kadlecové. Ta pochází z Prahy, její ženich je cizinec. Oba žijí v Dubaji. Své ano si ale chtějí říct v Česku.

„Zkoušela jsem si svatební šaty a ten samý model od španělského výrobce stojí v Dubaji 45 000, tady jsem ho koupila za 16 500. Tam když řeknete svatba, ceny vyletí až trojnásobně nahoru,“ popsala Kadlecová. V Česku si také mohou dovolit lepší restauraci s květinovou výzdobou než ve Spojených arabských emirátech.

Poplatek za svatební obřad na hradě či zámku

  • Karlštejn 9 až 20 tisíc korun
  • Hluboká 2 až 10 tisíc korun
  • Jaroměřice nad Rokytnou 5 tisíc korun
  • Seeberg 2,5 tisíce korun
  • Hrad Seeberg autor: Alžběta Vejvodová, zdroj: ČT24
  • Zámek Jaroměřice nad Rokytnou zdroj: Stránky zámku

Hostina v ČR vyjde na 500 až 1 500 korun na osobu. Svatební prstýnky stojí od 3 000 do 20 000 korun. Jednou z nižších položek je květinová výzdoba, i náklady na tu ale někdy vyšplhají do desetitisíců. „Šest, sedm tisíc, to je takový průměr,“ popsal florista Ondřej Čerňák. Svatba pro 50 lidí se tak dá pořídit zhruba za 100 000. Pokud ale snoubenci chtějí více luxusu, může vyjít i dráž.

Notoricky známá svatební místa nemusí být výhrou v loterii

Aby stihly páry našetřit, plánují obřad až 12 měsíců dopředu. Dlouho dopředu je také třeba rezervovat obřadní síň, zvlášť pokud se má svatba uskutečnit na některém z významných českých hradů a zámků.

Odborníci přitom doporučují, aby snoubenci nespoléhali jen na notoricky známá místa. Mnohem lepší atmosféru mnohdy nabízí spíše ta nezavedená. „Každý rok přichází na trh řada superzajímavých míst – nové zámečky, hotýlky, které vyprodukují opravdu výbornou věc za mnohem menší peníze než ty tradiční zavedené, které svateb mají hodně a už nemají tolik snahy pro to něco dělat,“ podtrhl ředitel portálu Svatby.cz Martin Dobeš.

  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24
  • Čínská nevěsta autor: ČT24, zdroj: ČT24

Stále více Čechů touží po svatbě v zahraničí

Zatímco cizinci si jezdí říct své ano do Česka, stále více Čechů naopak vyjíždí za stejným účelem za hranice. Loni matrika zapsala skoro 3 700 manželství uzavřených v cizině. Jak roste životní úroveň Čechů, mohou si v zahraničí dovolit víc než dřív. „Vyjíždějí jen v pár lidech, takže rozpočtově jsou schopni mít příznivou cenu,“ popsal Dobeš. Snoubenci často obřad spojují rovnou i se svatební cestou. Tak se dá také ušetřit.

Svatba v zahraničí je nicméně o něco komplikovanější než v Česku. Potřebné dokumenty musíte nechat přeložit do angličtiny a oddací list, který vám vystaví orgány dané země, pak zase do češtiny. S překladem musíte na matriku v místě vašeho bydliště, která vyhotoví zápis o uzavření manželství. Na český oddací list si pak počkáte zhruba 14 dní.

Cizinci na svatbu do Česka, Češi do ciziny (zdroj: ČT24)