Po desetiletích diktatury si Barmánci mohou koupit nová auta

Neipyijto - Barmští řidiči se radují – po desítkách let si můžou kupovat novější auta. Donedávna se totiž do země nesměly kvůli silnému vojenskému režimu dovážet bez zvláštního povolení žádné vozy. Barma má proto jeden z nejstarších vozových parků na světě.

Během vojenského režimu měli na nová auta nárok jen vysoce postavení politici. Po jeho svržení ale začala platit jiná pravidla – když dají majitelé třiceti a víceletých vozů svoje auto zlikvidovat, dostanou automaticky povolení ke koupi jiného. Nejčastěji vyrobeného po roce 1995. Ceny aut díky tomu klesají.

„Dřív si mohli v Barmě koupit auto jen velmi bohatí, protože vozy byly výrazně dražší, než kolik stály v Japonsku. Teď už ale překážky padají i pro normální lidi ze střední třídy,“ říká prodejce aut Thein Tun Aung.

„Když auta ještě zlevní, může si je koupit kdokoliv. Ale pořád máme vysoké daně. Kdyby se uvolnily, ceny by ještě klesly,“ dodává k tomu Win Myint, jeden z jeho zákazníků.

O spolupráci s barmským automobilovým průmyslem se teď hlásí hlavně Japonci. Jedna z firem v zemi už dokonce otevírá školicí centrum. Studenti se v něm budou učit, jak opravovat auta. Ta do Barmy nově dovážená – tedy skoro 20 let stará.

Barmská vláda navíc plánuje otevřít v každém velkém městě aspoň jednu prodejnu aut. V nabídce budou kromě ojetých i skutečně nová auta – z Japonska, Jižní Koreje nebo Thajska.

V Barmě si mohou konečně koupit nové auto (zdroj: ČT24)