ČEZ hodlá prodat svou telekomunikační síť

Praha - Energetická společnost ČEZ hodlá nabídnout k prodeji svou tuzemskou telekomunikační síť. Pokud trh projeví zájem, vypíše během léta výběrové řízení, jehož hodnota by se měla pohybovat v rozmezí jedné až dvou miliard korun. Následně by si ČEZ prodanou síť pronajal zpět, chce tak snížit náklady. Ve svém pondělním vydání o tom informuje týdeník Euro.

„Optickými kabely a další telekomunikační infrastrukturou máme zasíťovanou prakticky celou republiku včetně napojení do zahraničí a zajímavých lokací, kde nikdo z dalších operátorů své rozvody nemá. Proto během několika týdnů oslovíme významné hráče na trhu, zda by měli o naši síť zájem,“ řekl Euru generální ředitel společnosti ČEZ ICT Services Kamil Čermák. Firma se ve skupině stará o veškeré telekomunikační a počítačové technologie.

Celý ČEZ v současné době vlastní více než 7 000 kilometrů optických kabelů a stovky kilometrů datových rozvodů ve městech. Další telekomunikační aktiva skýtá celorepubliková vysílačková síť využívaná pro pracovní účely firmy, a také zhruba 80 tisíc aktivních SIM karet, tedy mobilních telefonů zaměstnanců skupiny ČEZ a jejich rodinných příslušníků.

ČEZ chce prodejem a následným zpětným pronájmem formou outsourcingu snížit své náklady v sektoru informačních technologií a telekomunikací. V současnosti podle Eura dosahují v této oblasti roční investice společnosti zhruba 1,4 miliardy korun, další dvě miliardy činí provozní náklady na počítače, servery, telefony a další techniku.

ČEZ loni zrušil zakázku na outsourcing datových center, pomocí které chtěla firma přenechat provoz většiny svých informačních technologií jiné společnosti, od které by si tyto služby kupovala. ČEZ si od toho sliboval úspory v řádu stovek milionů korun, ale uchazeči o zakázku neuspokojili požadavky firmy. Podle Čermáka se však ČEZ k tomuto projektu možná vrátí na konci příštího roku.

Vydáno pod