Motorola pod křídly Googlu propustí pětinu zaměstnanců

New York - Výrobce mobilních telefonů Motorola Mobility plánuje propustit čtyři tisíce zaměstnanců, což je zhruba 20 procent celkové pracovní síly. Chce také uzavřít téměř třetinu svých kanceláří po celém světě. Firma dále plánuje opustit neziskové trhy, zastavit výrobu levných přístrojů a zaměřit se pouze na několik modelů mobilních telefonů, řekl deníku The New York Times nový generální ředitel Dennis Woodside.

Majitelem Motorola Mobility je internetová společnost Google. Na jejím převzetí za 12,5 miliardy USD (255,7 miliardy korun) se dohodla loni v srpnu a transakci dokončila letos v květnu.

Je to dosud největší akvizice Googlu a jejím hlavním motivem je využít bohaté sbírky patentů Motoroly na technologie mobilních telefonů a dalších komunikačních zařízení a vyrábět vlastní chytrý telefon či tablet. Google dosud otázky ohledně budoucnosti Motoroly nechtěl komentovat. Snížil však již výrazně počet nejvyššího managementu firmy.

Motorola podle listu plánuje omezit své operace v Asii a Indii a zmenšit centra výzkumu a vývoje v Chicagu a Pekingu. V současnosti má firma po celém světě 94 kanceláří. Zhruba třetina z celkového počtu propuštěných bude ze Spojených států.