Mobilní bankomaty potěší hlavně návštěvníky festivalů

Praha - Desetitisíce Čechů v létě vyrážejí na letní festivaly. Přitom řeší, jak to udělat, aby jim uprostřed koncertu nedošly peníze, nebo aby nemuseli hotovost nosit někde po kapsách. Řešením jsou pojízdné bankomaty. Na každé větší akci se z nich vybere kolem tří milionů korun.

Například pro účastníky festivalu Brutal Assault, který se koná v pevnosti Josefov, je mobilní bankomat velkou výhodou. Do toho klasického by museli urazit trasu dlouhou téměř dva kilometry. „Člověk nikdy neví, kolik si má vybrat. Takže takový bankomat je velmi dobrá věc,“ uvedl jeden z fanoušků na festivalu Brutal Assault. „Já jsem si sem přivezl 2 500 korun.“ Na otázku, zda si myslí, že to bude stačit, odpověděl další fanoušek: „Velmi pochybuji.“  

Mobilní bankomat může být buď zabudovaný přímo v autě, nebo stát samostatně. Třeba na louce, jako je tomu v Rožmberku. Penězi se přitom plní až na místě, a to za přísných bezpečnostních podmínek. „Tarif, co se týče poplatků, nebo ceníku a sazebníku, je úplně stejný jako u jiného klasického bankomatu,“ říká mluvčí Poštovní spořitelny Zuzana Kalátová. 

Mobilní bankomat
Zdroj: ČT24

Komunikaci se systémy banky zajišťuje bezdrátový datový přenos. Kdyby se do něj někdo dobýval, všechny bankovky uvnitř se automaticky znehodnotí. „Bankomat je součást festivalu. Nedílná. Jako je podium, jako jsou zvukaři, jako je ochranka, jako je catering,“ myslí si pořadatel akce Hrady.cz Viktor Souček. 

Konečný účet z mobilních bankomatů budou mít banky až po sezoně. Rekordem proto zatím zůstává festival Masters of Rock. Fanoušci tu hned během prvního dne vybrali z bankomatu 2,6 milionu korun. Na takový výběr klasický bankomat čeká i déle než týden. 

Pojízdné bankomaty (zdroj: ČT24)