Zvyšování platů ústavních činitelů by mohla utnout finanční ústava

Praha – Sněmovna má na stole návrh na zvýšení platů ústavních činitelů. Vládě se plán na zvýšení platů příliš nezamlouvá, podle premiéra Petra Nečase (ODS) si ho ale vynutil Ústavní soud. Řešení by ovšem paradoxně mohla přinést finanční ústava a vysoký veřejný dluh. Pokud poroste tak rychle jako dosud, tak už během příštího roku překoná hranici 45 procent HDP. Vládní návrh finanční ústavy přitom počítá s tím, že v takovém případě klesnou politikům platy.

Pokud si politici od příštího roku opravdu zvýší platy, může to být na dlouhou dobu naposled. Dluh Česka už překročil 43 procent a jeho další zvyšování je na dohled. „Za současných podmínek je velmi pravděpodobné, že k překročení hranice dluhu vůči HDP 45 procent dojde už v průběhu příštího roku,“ soudí hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Ministerstvo financí na přísném návrhu finanční ústavy trvá. Platit má od roku 2014. „Bylo záměrem koaliční vlády návrh ústavního zákona o rozpočtové zodpovědnosti nachystat poměrně striktní,“ podotkl náměstek ministra financí Jan Gregor. Naopak sociálním demokratům se zdá finanční ústava příliš přísná. „My s tímhle bodem nesouhlasíme. Bohužel není možné potrestat ty, kteří to schválili,“ prohlásil stínový ministr financí ČSSD Jan Mládek.

Česko se začalo rychle zadlužovat zejména v posledních letech. Od roku 2009 se vládám ani jednou nepodařilo stlačit schodek veřejných financí pod tři procenta HDP, která jsou nutná pro přijetí eura. Jen za poslední čtyři roky vzrostl veřejný dluh o 600 miliard korun. Za to mohla česká vláda postavit skoro 2,5 tisíce kilometrů nových dálnic.

Zadlužování Česka zrychlily mimo jiné hospodářské problémy – zejména propad ekonomiky způsobený finanční krizí. Lépe přitom nebude podle ekonomů ani do budoucna. „V příštích deseti letech česká ekonomika poroste zhruba o třetinu nebo o polovinu pomaleji, než jsme byli zvyklí. Takže jestli si politici zvykli, že jim růst pomáhá v boji s dluhem, tak ať na to rychle zapomenou,“ upozornil analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. Na totéž opakovaně poukazuje i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)