Austrálie čerpá energii z mořských vln

Sydney - Stále se zvyšující účty domácností za elektřinu, vyčerpávání současných zdrojů energie a přechod k obnovitelným nutí vědce hledat nové a nové alternativní zdroje výroby elektřiny. Australští odborníci teď například vymysleli hlubinné čerpadlo, které dokáže přeměnit mořské vlny na elektřinu.

Podle rozsáhlé studie se během příštích 40 let bude v Austrálii vyrábět zhruba deset procent energie z mořských vln. Skupina vědců chce novou technologií snížit náklady a ulevit životnímu prostředí. 

Michael Ottaviano, ředitel Carnegie Wave Energy:

„CETO technologie je vlastně ponořené čerpadlo na mořském dně. Bere energii z vln, čerpá vodu a posílá ji pod vysokým tlakem na břeh. Tam se točí vodní turbíny, které vyrábějí elektřinu.“ 

Jestli bude zdroj skutečně použitelný pro denní život, by mělo být jasné během několika příštích let. „Výhoda vln jako zdroje je v tom, že budou přicházet pořád. Tím můžeme zaručit spolehlivé a předvídatelné dodávky energie,“ vysvětlil ředitel Carnegie Wave Energy Michael Ottaviano. 

I tak by ale elektřiny nebylo pro celou zemi dost. Veškerou energii, kterou CETO vyrobí, by spolykalo druhé největší město kontinentu Melbourne. „Měřili jsme vlny na sto různých místech světa, ale nikde jinde zatím nejsou dostatečně silné, aby se technologie vyplatila,“ říká dočasný ředitel vědecké organizace CSIRO Ian Cresswell. 

Australská firma Carnegie, která CETO vyrábí, už má zajištěnou spolupráci s největší námořní základnou v zemi. Ta projevila o elektrickou energii vyrobenou z mořských vln zájem jako první.

Přílivová elektrárna (zdroj: ČT24)