Česko mělo loni páté nejlevnější potraviny v EU

Praha – Loňská úroveň cen potravin v České republice byla pátá nejnižší v Evropské unii za Bulharskem, Rumunskem, Polskem a Litvou. Ceny potravin v tuzemsku byly o pětinu nižší, než činí průměr ze všech sedmadvaceti členských zemí EU. Podle Potravinářské komory ČR ale nelze jednoznačně a globálně říci, že v Česku jsou potraviny levnější než na Slovensku, v Německu či Rakousku. Důvodem je totiž kvalita. Informuje o tom dnešní deník E15.

Podle analytika české pobočky PriceWaterhouseCoopers Pavla Kulhavého jsou v Česku nízké především ceny základních potravin. „Vliv na ně má velká konkurence prodejních řetězců v Česku a to, že cena dlouhodobě zůstává klíčovým faktorem při rozhodování tuzemských spotřebitelů,“ konstatuje Kulhavý.   

Podle potravinářské komory ale nelze jednoznačně a globálně říci, že v Česku jsou potraviny levnější než na Slovensku, v Německu či Rakousku. „Záleží vždy na konkrétní skupině výrobků a na kvalitě,“ uvedla mluvčí komory Dana Večeřová.   

Svaz obchodu a cestovního ruchu ale považuje informace Eurostatu za důvěryhodné, byť ceny jednotlivého zboží či služeb mohou mít výkyvy na obě strany uvedených průměrů. „Ceny jsou odrazem tržní situace. V ČR je v obchodě velmi tvrdá konkurence. Bohužel jsou obchodnímu sektoru stále zvyšovány daňové, legislativní a jiné administrativní zátěže, které se na cenovém vývoji musí negativně projevit,“ řekl prezident svazu Zdeněk Juračka. 

Vydáno pod