Boj o převzetí Yahoo přitvrzuje

San Francisco/New York - Snaha Microsoftu o převzetí Yahoo se dále komplikuje. Přední světový vyhledávač usiluje o sloučení s internetovou společností AOL ze skupiny Time Warner. Podle informací listu The Wall Street Journal zvažuje také zahájení zkušebního využití vyhledávací služby svého konkurenta Googlu. Analytici tyto kroky Yahoo považují za zjevnou snahu zabránit akvizici ze strany Microsoftu, který se ale nehodlá vzdát.

Yahoo chce ve spolupráci s Googlem spustit experiment, během kterého přenechá část svého reklamního prostoru Googlu. Testování této formy kooperace mezi oběma společnostmi potrvá dva týdny.

Microsoft se snaží možnému spojení vyhledávačů zabránit všemi dostupnými prostředky. Argumentuje mimo jiné tím, že pokud by k němu došlo, vznikl by tak téměř monopol. Obě firmy totiž kontrolují zhruba 90 procent reklamy na vyhledávačích.

Přední světový výrobce softwaru ale přitvrzuje i jinak. K jednání o převzetí Yahoo přizval skupinu News Corporation mediálního magnáta Ruperta Murdocha. Ve sloučeném celku by se tak měl objevit i společenský portál MySpace. V minulosti se přitom již ale objevily spekulace, že News Corporation má nechtěnému převzetí Yahoo zabránit.

Microsoft v únoru nabídl Yahoo při převzetí cenu 31 dolarů za jednu akcii. Manageři vyhledávače ale tuto sumu považují za příliš nízkou a nabídku odmítli akceptovat. Nechtějí diskutovat o nižší ceně než 40 dolarů za akcii.

Vydáno pod