Facebook na burze padá, čeká se na nové akcie

New York – Akcie společnosti Facebook začaly dnešní obchodování výrazným poklesem, když se dostaly na nové rekordní minimum pod 20 dolarů za kus. Investoři se chystají na to, že na trh může ode dneška vstoupit velké množství akcií, s nimiž se dosud nemohlo obchodovat. Cena akcií největší sociální sítě světa se propadla o 46 procent už během primární emise (IPO), která proběhla v polovině letošního května.

Akcie Facebooku ještě před zahájením obchodů na trhu Nasdaq klesly o 2,5 procenta, po otevření se jejich propad zrychlil až na 7,1 procenta a spadly na nové minimum 19,69 dolaru. Poté se kurz stabilizoval těsně pod 20 dolary, pod něž klesl poprvé počátkem tohoto měsíce. Ztráta investorů, kteří akcie firmy koupili v rámci květnové nabídky a stále je drží, tak za čtvrt roku dosahuje téměř 50 procent.

Frank Davis z newyorské makléřské firmy LEK Securities

„Tlak na tyto akcie se po návratu likvidity na trh obnoví. Jestliže hodnota vašich akcií klesne na polovinu, budete jen tak sedět a riskovat i zbytek.“

Facebooku dnes po čtvrt roce končí tzv. lock-up období, tedy jakési období hájení, během kterého nemohou své akcie prodávat strategičtí investoři. Na trhu se tak může nově objevit 271 milionů akcií, což je více než polovina z objemu, který byl dosud na trhu po květnové primární veřejné nabídce firemních akcií.

V první hodině obchodování vyměnilo vlastníky asi 64 milionů akcií firmy, což byl více než dvojnásobek celodenního průměru za posledních 50 dní.

Trhy očekávají přívaly akcií

Od poloviny října do poloviny listopadu může trh zaplavit dalších až 243 milionů akcií. Dalším významným datem pro trh bude 14. listopad, kdy bude moci přijít na trh více než 1,2 miliardy akcií. Až tehdy bude moci své akcie teoreticky prodat zakladatel firmy Mark Zuckerberg. Průměrný denní objem obchodování s akciemi Facebooku se nyní pohybuje kolem 50 milionů akcií.

IPO Facebooku dopadlo neslavně

Vstup Facebooku na burzu byl investory dlouho nedočkavě vyhlížený a měl být nejslavnější primární emisí roku. Jenže realita byla poněkud odlišná. IPO provázel skandál a následoval prudký pokles akcií nejrozšířenější sociální sítě. Emise si tak své místo na slunci vydobyla nakonec hlavně kvůli negativním zprávám.

„Nálepka nejsledovanější IPO byla, mimo vysoký objem úpisu, umocněna potížemi se zpracováním prvních obchodních objednávek v systému burzy Nasdaq, neposkytnutím nejaktuálnějších informací všem investorům manažery primární emise akcií a mnoha dalšími zveřejněnými informacemi. Právě plnění titulních stran novin zprávami ohledně Facebooku, i těch negativních, právem pasuje primární úpis Facebooku na titul IPO roku,“ prohlásil portfolio manažer společnosti Conseq Martin Pavlík.

Facebook
Zdroj: ISIFA/EPA/Peter da Silva

Tomáš Menčík, analytik společnosti Cyrrus

„Podle mě je nejpravděpodobnější scénář ten, že akcie bude bojovat o udržení 20 USD hranice s velmi omezeným potenciálem směrem vzhůru a s poměrně výrazným rizikem postupného poklesu.“

Avšak v masivní panický výprodej akcií Facebooku odborníci nevěří. Datum konce zákazu obchodování s akciemi je dlouhodobě známé, a tak by ani větší obchodní aktivita nemusela investory zneklidnit. „Je třeba mít na paměti, že taková situace nastává velmi zřídka, kdy se při lock-upu uvolní tak masivní objem akcií,“ podotkl Menčík.

Facebook netrápí jen propad ceny akcií. Za druhé čtvrtletí vykázal ztrátu 157 milionů dolarů, růst tržeb zpomalil skoro o třetinu. Sociální síť navíc začíná ztrácet uživatele. O facebookové šílenství ztratily za poslední půlrok zájem téměř dva miliony Američanů. V dalších 23 zemích nárůst počtu uživatelů zpomaluje. Jak se s tím Facebook vypořádá, ukáží až následující měsíce.

Akciím Facebooku se nedaří (zdroj: ČT24)