Odborníci ze zahraničí? Ne, děkujeme, říká Německo a Rakousko

Berlín/Vídeň – Německo ani Rakousko české pracovníky nechtějí. Jsou totiž posledními zeměmi Evropské unie, které Čechům zatím neotevřely svůj pracovní trh. To by se ale v květnu mělo změnit. Jenže obě země už pracují na tom, jak invazi levné pracovní síly co nejvíce omezit. Firmy například budou trestat za příliš nízké „dumpingové mzdy“ nebo zavedou minimální mzdu, kterou zatím zákony nestanovovaly. Píší o tom dnešní Hospodářské noviny.

Rakušané už vědí, jak levné zahraniční pracovníky vyloučit

Obě země by otevřením svého trhu mohly získat šikovné pracovníky z nových členských zemí evropské sedmadvacítky. „Nemáme se ptát, jak můžeme volnému pohybu pracovníků zabránit, ale jak být ještě atraktivnější pro ty nejlepší pracovníky z východní Evropy,“ říká saský ministr hospodářství Sven Morlok. Realita je ale spíše opačná.

Záměr obou ekonomik je jasný. Přejí si, aby domácí firmy daly přednost svým občanům před levnějšími cizinci. Po sedmi letech přechodného období, kdy například Češi nebo Poláci byli z rakouského a německého pracovního trhu vykázáni, nyní běží intenzivní legislativní práce.

Nejaktivnější jsou zatím Rakušané. Tamním firmám, které nabídnou práci za mzdu pod „rakouskými standardy“, hrozí pokuta. Ta se bude odvíjet od výše mzdy a počtu takto zaměstnaných lidí. Opakované vyplácení nízkých mezd by potom firmu mohlo přijít až na 50 tisíc eur. Rakouské plány se zamlouvají i Německu. To prozatím zavádí minimální mzdu ve výši 7,5 eura za hodinu. Zákon, který dosud ani jedna země neměla, má společnosti odradit od levného zaměstnávání. Opatření prý německé státní kase ušetří 1,5 miliardy eur ročně.

Češi by si podobné zákony také přáli

Průměrná čistá mzda v eurech za měsíc:

  • Polsko 562
  • Slovensko 587
  • Česko 741
  • Německo 2 002
  • Rakousko 2 235

Co se ale po otevření pracovních trhů stane, nikdo neví. Německá vláda letos očekává sto tisíc nově příchozích. Některé prognózy však mluví i o milionu Poláků, kteří prý budou v Německu hledat práci. Nájezdu Čechů se však Němci neobávají. Hovoří se maximálně o dalších třech tisícovkách zájemců oproti současným 15 tisícům Čechů, kteří jsou u našeho souseda zaměstnaní.

Podobná opatření se líbí i českým odborům. „Rakouský návrh snad bude inspirací i pro Česko, protože kvůli dumpingovým cenám práce stát přichází o miliardy korun,“ vysvětluje šéf odborů kovoprůmyslu Josef Středula. „Chyba není v lidech z Ukrajiny, Vietnamu či Mongolska. Zaměstnavatelé často nabízí podmínky, které jsou pro Čechy neakceptovatelné,“ dodává.

Nejžádanější profese v Německu
Zdroj: ČT24
Vydáno pod