Nokia s Microsoftem chtějí pokořit Google

Londýn – Nokia a Microsoft spojí síly proti Googlu. Největší světový výrobce mobilních telefonů z Finska a taktéž světová jednička ve výrobě softwaru z Ameriky vstupují do partnerství. Nokia tak ve videu na síti YouTube potvrdila spekulace, které kolovaly na finančních trzích. Smyslem uzavřeného partnerství je pokořit operační systém Googlu Android.

Nokia zatočí s konkurencí pomocí operačního systému od Microsoftu

Nový šéf Nokie Stephen Elop:

„Nokia a Microsoft spojí síly a vytvoří platformu s bezkonkurenčním globálním dosahem i rozsahem. Teď to bude závod, v které poběží už jen tři koně.“

Nokia a Microsoft chtějí spolupracovat (zdroj: ČT24)

V chytrých telefonech od Nokie nově zákazníci naleznou operační systém Windows Phone, jehož výrobcem je právě Microsoft. Rozhodnutí začít pracovat se softwarem konkurence je součástí nové strategie firmy, kterou chce prosadit její nový šéf Stephen Elop. „Z konkurenčního hlediska nechá spojení Microsoftu a Nokie jedinečný otisk ve světovém ekonomickém systému,“ uvedl generální ředitel společnosti Microsoft Steve Ballmer.

Nokia bude ve svých mobilních zařízeních používat i vyhledávač Bing, což je rovněž produkt z dílny Microsoftu a u mobilních aplikací zároveň přímý konkurent vyhledávače Google. Nokia má sice svou vlastní mobilní platformu Symbian, ta ale zaostávala za konkurencí. Finský výrobce rovněž opustil vývoj svého vlastního systému Meego. Partnerství by mělo pomoci i Microsoftu, jehož operační systém Windows Phone prozatím moc nezabodoval a na trhu měl sotva dvouprocentní podíl.

Nokia také vymění část vrcholového managementu. O své místo už přišel prezident Nokie pro Severní Ameriku Mark Louison a co nevidět bude odvolán šéf Nokie pro čínský trh Soren Petersen. Ve Finsku, kde má firma hlavní základnu, se chystá dokonce propouštět. Vláda vede o chystaném snižování počtu zaměstnanců s Nokií jednání. „Jsou to ty největší strukturální reformy, které kdy nové technologie ve Finsku poznamenaly,“ tvrdí finský ministr hospodářství Mauri Pekkanen.

Analytikům ani investorům se plány příliš nelíbí

Analytik finančního ústavu Swedbank Jari Honko:

„Je to velký posun ve strategii, neříkají ale nic o snižování nákladů a nestanovili ani žádné cíle. Neslíbili ani žádné zlepšení marží. Navíc žádají, abychom tak dva roky počkali, než nová strategie přinese ovoce. To ale investorům stačit nebude.“

Investory první oznámené plány skutečně příliš nenadchly. Během dopoledne akcie Nokie ztrácely asi 11 procent, ačkoli širší trh měl jen mírnou ztrátu. Ze všech emisí, které sleduje panevropský index FTSEurofirst 300, měly jednoznačně nejvyšší ztrátu. Nejistotu přiživuje i zpráva, že roky 2011 a 2012 budou přechodným obdobím.

„Docela pochybuji o nápadu spojit dva velké hráče, kteří nejsou zrovna úspěšní, ale doufají, že z toho spojení bude něco velkého,“ uvedl analytik ústavu Redeye Greger Johansson. „Je zřejmé, že nový šéf se snaží udělat něco dramatického a zavést velké změny ve všech segmentech, jako je řízení, struktura i způsob komunikace,“ dodal odborník.

Neotřesitelnou pozici Nokie na globálním trhu mobilních komunikací už nějaký čas podkopává nástup nové generace mobilních telefonů a dalších komunikačních zařízení. Tento segment trhu vykazuje rychlý růst. Především se na něm však uplatňuje společnost Apple se svými telefony iPhone a zmíněný Google s operačním systémem Android. Nokia výrazně zaostává, což má nová strategie změnit.

  • Internetový vyhledávač Bing autor: ČT24, zdroj: Bing http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/902/90144.jpg
  • Chytrý telefon od Nokie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2316/231506.jpg