Úroky z hypoték blízko rekordního minima lákají k pořizování bydlení

Praha - Průměrná úroková sazba hypoték v červenci klesla na 3,59 procenta z červnových 3,61 procenta, vyplývá z údajů Fincentrum Hypoindexu. V červenci se tak sazby hypoték přiblížily rekordně nízké úrovni. Nejnižší za dobu existence ukazatele, tedy od roku 2003, byly sazby loni v prosinci, a to 3,56 procenta. Nízké úrokové sazby společně s vytravalým zlevňováním bytů lákají k nákupům. Poptávka po nových bytech přesto zůstává slabá.

„Ačkoliv se bankám během července výrazně snížila cena zdrojů, v úrokových sazbách se to dále výrazně nepromítlo. Průměrná sazba Fincentrum Hypoindexu zůstala nadále přikována okolo hodnoty 3,6 procenta. Banky si možná šetří munici na konec léta, protože klienti si v červenci vybrali obvyklý prázdninový oddech, což mělo za důsledek více než 20procentní měsíční pokles v objemu a počtu hypotečních úvěrů,“ uvedl analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl.

V červenci se Čechům do půjčování moc nechtělo

Zatímco v červnu banky poskytly přes 7 tisíc hypoték za více než 11,6 miliardy korun, v červenci to bylo jen 5 600 hypoték za 9,1 miliardy korun. Ve srovnání s loňským červencem objem hypoték stoupl o zhruba 0,5 miliardy korun. Menší zájem o hypotéky v letních měsících je podle odborníků běžný a snadno vysvětlitelný. „Lidé často cestují na dovolenou a nechtějí řešit bydlení,“ vysvětlil šéfredaktor Fincentrum Media Petr Zámečník. „Hlavní sezona braní úvěrů je před a po prázdninách,“ dodal.

Objem hypoték za poslední tři roky
Zdroj: ČT24

Úrokové sazby u hypotečních úvěrů snížily v červenci například Česká spořitelna, UniCredit Bank, Raiffeisenbank a Wüstenrot hypoteční banka. Sazby pravděpodobně podle Fincetrum Hypoindexu klesnou i v srpnu, kdy se ke zlevňujícím bankám přidaly ČSOB, Equa Bank a LBBW.

Na historickém minimu nyní drží své sazby Česká národní banka, od jejíchž úroků se do značné míry odvíjí i úročení komerčních úvěrů včetně hypoték. Klíčová sazba ČNB nyní dosahuje pouhých 0,5 procenta a se zvyšováním se nepočítá. Třeba Evropská centrální banka má svou hlavní sazbu ještě o 25 bazických bodů pod hlavní sazbou ČNB.

Byty stále zlevňují

K nákupům lákají i nízké ceny bytů. Realitní trh se stále ještě po krizi z let 2008/2009 neodrazil ode dna. Za poslední čtyři roky klesly ceny bytů v Česku zhruba o 20 procent. Nejvíc padají ceny v Moravskoslezském a Pardubickém kraji. Levnější už je ale i Praha. A podle expertů budou dále zlevňovat hlavně byty v novostavbách. Poptávka po nich je totiž minimální.

Úroky z hypoték dál klesají (zdroj: ČT24)