Leasing se loni rozjel, letos mu zřejmě spadne hřebínek

Praha - Leasingu se začíná opět dařit. Po rapidních propadech posledních let, kdy se objem leasingových obchodů ztenčil ze zhruba 135 miliard v roce 2007 na třetinu v roce 2009, zájem o leasing opět roste. Společnosti, které ho nabízejí, loni na leasing půjčily skoro 50 miliard korun, meziročně tedy o 3,5 procenta více. Informovala o tom Česká leasingová a finanční asociace. Naopak o 7,5 procent klesl objem poskytnutých spotřebitelských úvěrů. Letošek s tím ale možná zamíchá. Nový zákon o spotřebitelském úvěru totiž přistřihl leasingu pro běžné občany křídla.

„Obchody následují vývoj ekonomiky, pokles v roce 2009 byl zastaven,“ řekl ČT24 předseda představenstva leasingové asociace Jiří Matula. Letos by podle něj mělo být ještě líp. Usuzuje tak z velmi slibného vývoje ve čtvrtém čtvrtletí, který by se podle něj mohl protáhnout i do roku 2011. V posledním kvartále loňského roku vystoupal objem leasingu obchodů na 18,6 miliardy korun. To je proti předchozím čtvrtletím téměř dvojnásobek.

Jenže slibný vývoj by mohl nabourat nový zákon o spotřebitelském úvěru, který stejně jako u úvěrů dává klientům i u leasingu právo do čtrnácti dnů odstoupit od smlouvy. Protože ale auto nelze po čtrnácti dnech na rozdíl od peněz vrátit v původním stavu, hrozí právní spory mezi spotřebitelem a poskytovatelem leasingu. Většina velkých leasingových společností z obavy ze soudů proto přestala od ledna tento produktu běžným občanům nabízet. Na leasing tak dosáhnou jen podnikatelé.

Leasing tématem Ekonomiky ČT24 (zdroj: ČT24)

Táhl také faktoring – na rozdíl od úvěrů

Leasing nebyl jediným produktem, který po propadu vyvolaném finanční a hospodářskou krizí začal znovu nabírat na obrátkách. „Oživení ekonomiky vedlo k růstu poptávky u většiny nebankovních finančních produktů,“ podotkl Matula. Dařilo se tak i dalšímu zdroji financování pro firmy – faktoringu.

„Mnoho subjektů poznalo, že není dobré být závislý jen na jednom finančním domě, takže je vyšší zájem o faktoring,“ vysvětlila předsedkyně asociace faktoringových společností Jana Němečková.

Pokles zájmu naopak hlásí nebankovní společnosti poskytující spotřebitelské úvěry. Svým klientům půjčily dohromady 38 miliard korun – proti roku 2009 je to pokles o 7,5 procenta. Zhoršuje se také platební morálka spotřebitelů. „V roce 2010 pokračoval trend zhoršující se morálky ve splácení, došlo k nárůstu nesplacených pohledávek,“ upozornila místopředsedkyně představenstva leasingové a finanční asociace Blažena Valkošáková.

A lépe v oblasti spotřebitelských úvěrů podle ní nebude ani letos. „Kdyby došlo k mírnému nárůstu, byli bychom spokojeni,“ dodala. Spotřebitelské úvěry sice od ledna využívají běžní občané jako náhražku leasingu, kdo ale mohl, pořídil si nové auto už koncem loňského roku, o čemž svědčí výrazný nárůst objemu leasingu v posledním čtvrtletí roku 2010.

Nebankovní společnosti často fungují jako poslední možnost pro klienty, kterým by banky už nepůjčily. Krize, která zvýšila množství exekucí i osobních bankrotů, nicméně i do jejich podnikání přinesla obezřetnost a přísnější podmínky kladené na klienty. Objem půjčených finančních prostředků proto v minulých letech klesl.