O snížení spotřební daně z pohonných hmot se politici přou

Praha - Kamiony i osobní auta jezdí tankovat za hranice, lidem vadí vytahovat z peněženky čím dál tím víc za litr benzinu či nafty. Není se čemu divit, když se cena litru vyšplhala na téměř 41 korun za litr. Řešením by bylo snížení spotřední daně na pohonné hmoty, jak se to nyní plánuje ve Francii. V Česku se však toto téma řeší už poměrně dlouho a stále se nestalo nic. Již několik let na to dopravci upozorňují, že kamiony tankují za hranicemi a daně se tak odvádí za hranicemi a do české kasy koruny nepadají.

O snížení spotřební daně se politici přou, dopravci mají naopak jasno

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Pavel Šolc

„Na diskusi o snížení spotřební daně dojde, pokud z našich analýz vzejde, že daňové zatížení v naší zemi je výrazně rozdílné od našich přímých konkurentů. V případě, že ano, tak k tomu budeme v rámci daňové diskuse směřovat.“

Milan Urban, předseda hospodářského výboru Poslanecké sněmovny

„Já si myslím, že nesnížení spotřební daně je minimálně velká manažerská chyba, která zatěžuje firmy, domácnosti a stát přitom ještě získává méně peněz.“

V červenci například podali poslanci Věcí veřejných návrh na snížení spotřební daně z nafty o dvě koruny za litr. Vláda s tím ale nesouhlasila.

Dopravci varují: Malé firmy mají vážné problémy

Zvlášť se vysoké ceny dotýkají menších firem, které si nejsou schopny sehnat palivovou doložku - ty jsou drahými cenami benzinu existenčně ohroženy. Malých firem je u nás na 85 procent. Kvůli obrovské konkurenci mezi dopravci je těžké zvyšovat konečnou cenu, takže řešením je tankování v cizině, což odvádí spotřební daň do zahraničí. Podle dopravců by bylo lepší nastavit nižší cenu - víc by se tankovalo v tuzemsku a stát by na tom profitoval. Informace o dopravcích přinesl mluvčí ČESMAD BOHEMIA Martin Felix.

Francie je blízko snížení spotřební daně

Francouzská vláda podle svého předsedy Jeana-Marca Ayraulta sníží daň z benzinu, aby zmírnila negativní dopady stoupajících cen pohonných hmot na francouzské domácnosti. Premiér ale upozornil, že snížení daně bude malé a dočasné. Další podrobnosti o plánovaném kroku a jeho možných dopadech na státní rozpočet zatím neposkytl.

„Evropské země se zavázaly, že nebudou růst cen ropy kompenzovat pohybem spotřebních daní. Já nad francouzským rozhodnutím kroutím hlavou,“ reagoval na rozhodnutí Francouzů český ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).