ČSOB loni klesl čistý zisk o více než pětinu

Praha - Československá obchodní banka, největší bankovní skupina v tuzemsku podle objemu aktiv, loni hospodařila se čistým ziskem nižším o 22 procent oproti roku 2009, konkrétně se její zisk vyšplhal na 13,47 miliardy korun. Podle konsolidovaných a neauditovaných výsledků stoupl bance udržitelný zisk, který je očištěný o mimořádné vlivy, o 24 procent na 13 miliard korun. Ostatní velké tuzemské banky zatím výsledky za loňský rok nezveřejnily.

Za nižším ziskem ČSOB stály jednorázové položky z roku 2009, které přinesly bance předloni necelých sedm miliard korun. Hospodaření banky tehdy vylepšil prodej zbývajícího podílu v ČSOB Slovensko v hodnotě šest miliard korun. Dalších 0,9 miliardy korun přineslo do předloňského zisku banky pozitivní ocenění investičního portfolia.

Bance loni stoupla celková aktiva ČSOB o tři procenta na necelých 885 miliard korun. Klientské vklady skupiny stouply meziročně o čtyři procenta na 596 miliard korun. Celkový objem úvěrů stoupl loni o procento na 413,7 miliardy korun. Úvěry na bydlení a spotřebitelské úvěry pokračovaly v růstu, zatímco se meziročně snížily korporátní úvěry a úvěry malým a středním podnikům.

Pavel Kavánek, generální ředitel a předseda představenstva:

„Hodnoty zisku, likvidity či nákladů na riziko jasně dokládají, že ČSOB vyšla z krize silná a odolná. Máme za sebou úspěšný rok s nárůstem udržitelného zisku téměř o čtvrtinu.“

Zdroj: ČSOB

Provozní výnosy banky loni klesly o 17 procent na 33 miliard korun. Udržitelné provozní výnosy naopak stouply o čtyři procenta na 32,5 miliardy korun. Provozní náklady se zvýšily o sedm procent na 14,6 miliardy korun. Ztráty ze znehodnocení úvěrů a pohledávek bance přitom klesly o 35 procent na 3,5 miliardy korun. „Je to jeden z největších tahounů růstu našeho zisku,“ uvedl generální ředitel banky Pavel Kavánek.

Zisk KBC překonal odhady analytiků

Belgická finanční skupina KBC, která ČSOB vlastní, ve čtvrtém čtvrtletí hospodařila s čistým ziskem 724 milionů eur (asi 17,5 miliardy korun). To je meziroční nárůst o 138 procent a výrazně lepší výsledek, než čekali analytici. Za celý loňský rok banka dosáhla čistého zisku 1,86 miliardy eur (zhruba 45 miliard korun) proti ztrátě 2,47 miliardy eur v roce 2009.

Milan Vaníček, analytik Atlantik FT

„Na trhu jsou prozatím jen odhady, kdy by k danému IPO mohlo dojít. Náš názor je prozatím druhé pololetí 2011, nicméně danou situaci budeme nadále sledovat a je možné, že daný termín se může kdykoliv změnit.“

KBC se již dříve s Evropskou unií dohodla, že na pražskou burzu cenných papírů uvede menšinový podíl v ČSOB. Byla to jedna z podmínek, které belgické bance umožnily v době finanční krize čerpat státní pomoc ve výši asi sedmi miliard eur (zhruba 172 miliard korun). Belgická banka dnes při příležitosti svých výročních výsledků oznámila, že plány na uvedení podílu ve své dceřiné společnosti ČSOB jsou stále platné a pracuje se na nich. Žádné bližší termíny či jiné údaje ovšem nezveřejnila.