Lesy ČR letos zatím vydělaly o 100 milionů méně

Hradec Králové - Státnímu podniku Lesy České republiky (LČR) v pololetí klesl hrubý zisk asi o 100 milionů korun na 3,29 miliardy korun. V loňském roce přitom státní lesy měly rekordní zisk 5,28 miliardy korun a podle mluvčího Zbyňka Boublíka i letos společnost zaznamená standardní zisk v řádu několika miliard. LČR patří polovina lesů v zemi.

Tvorba zisku podle tvrzení vedení LČR nejde na úkor péče o les. „Vydělané peníze podnik vrací zpět do lesa, do jeho pěstování a ochrany. Značné finanční prostředky věnuje i na správu drobných vodních toků, investice do lesní infrastruktury a na rozvoj veřejně prospěšných funkcí lesů,“ uvedl Boublík. Zisků v řádu miliard korun podnik dosahuje od roku 2010. Předtím měl podnik celoroční zisky ve stovkách milionů korun.

Nyní v LČR běží pětiletý tendr na práce a prodej dřeva na pětinu území lesů. Vítězné lesnické firmy dělají ve státních lesích pěstební práce a těžbu. Pokácené dřevo od podniku kupují a dál je mohou zpracovávat a prodávat. Do konce roku 2010 těžařské firmy prodávaly jen polovinu vytěženého dřeva. Druhou polovinu dřeva si prodávaly Lesy ČR.

Výhrady k vedení Lesů ČR v neděli v České televizi vyjádřila vicepremiérka Karolína Peake. Prohlásila, že vedení firmy je zralé na personální změnu. Vláda v červenci přerušila jednání o zprávě z kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu v Lesích ČR. K dalšímu jednání o zprávě kontrolorů si kabinet přizve manažery Lesů ČR i členy dozorčí rady.

NKÚ při kontrole v Lesích ČR zjistil například porušení zákona u dvou veřejných zakázek. Nelíbilo se mu ani nakládání státní firmy s volnými penězi a za nevýhodné pro stát shledal výměny lesních pozemků v případě Radějovské obory. Lesy ČR závěry kontroly NKÚ již dříve odmítly a podaly trestní oznámení na představitele úřadu Jiřího Kalivodu kvůli jeho výrokům pro média. Lesy tvrdí, že žádné právní předpisy neporušily a postupovaly a postupují v souladu se zákonem a s péčí řádného hospodáře.

Vydáno pod