Fortuně v pololetí klesl o třetinu zisk

Praha - Sázkové společnosti Fortuna se v pololetí propadl čistý zisk o třetinu na 5,6 milionu eur (zhruba 138 milionů korun). Výnosy proti stejnému období loni stouply o zhruba 15 procent na 48 milionů eur. Hospodaření podle firmy příznivě ovlivňuje především rostoucí podíl internetového sázení.

Během prvních šesti měsíců roku přijala největší sázková společnost ve střední Evropě sázky za celkem 229,1 milionu eur, což bylo o 9,6 procenta víc než loni. Hrubé výhry činily 55,1 milionu eur, což představuje 15,2procentní nárůst. Ukazatel EBITDA, tedy zisk před započtením úroků, daní a odpisů, v prvním pololetí klesl o 14,7 procenta na 10,1 milionu eur.

„Udržujeme dvouciferný růst výše hrubých výher, stejně jako významný růst obratu. Za dobrými výsledky na všech našich trzích stálo především sázení přes internet, zejména během fotbalového Eura 2012, kdy jsme zaznamenali nárůst tržeb o 25 procent ve srovnání s turnajem Euro 2008 a dosáhli velmi solidní marže 20 procent,“ prohlásil předseda představenstva společnosti Fortuna Entertainment Group Wilf Walsh.

Fortunu tak táhnou hlavně sportovní sázky. Pozici si zlepšila v Česku a hlavně v Polsku. Tam dokonce firma za první pololetí přijala o třetinu víc sázek než loni. Naproti tomu loterijní sázení, které firma v Česku nedávno rozjela, jí nevychází tak, jak si naplánovala. "V oblasti loterie musím říct, že jsme nesplnili očekávání, že jsme zůstali za plánem. Nicméně věřím, že ve 2. pololetí tuto ztrátu dorovnáme, konstatuje ředitel Fortuny Radim Haluza.

Fortuna Entertainment Group vznikla v roce 2009 a stala se největším středoevropským provozovatelem kurzových sázek. Vedle Česka působí i na slovenském, polském a maďarském trhu.