Britové si došlápnou na banky – zvýší jim daně

Londýn – Britská vláda si došlápne na tamní banky. Letos se chystá navýšit bankovní daň o dalších 800 milionů liber a banky jí tak celkem zaplatí 2,5 miliardy. Britský ministr financí díky tomu chce mimo dodatečných příjmů pro napjatý státní rozpočet údajně zajistit i stabilní a předvídatelný daňový systém.

Strážce britské pokladny George Osborne představil bankovní daň už v loňském roce. Podle plánu chtěl letos od bankovních domů vybrat něco přes miliardu a půl. Nakonec ale změnil názor a banky musí celé dvě a půl miliardy liber zaplatit už tento rok. „Chci, aby banky na daních zaplatily víc, půjčily víc peněz menším podnikům a vyplácely si méně bonusů,“ uvedl Osborne.

Britský ministr financí věří, že nečekaný výdaj banky nepoloží a že neohrozí probíhající jednání. Chce se s nimi dohodnout, aby půjčovaly menším společnostem a výměnou za to získaly ústupky při vyplácení bonusů. „Navýšení o 800 milionů je banální ve srovnání se schodkem státního rozpočtu. Musíme být ale opatrní, abychom banky neodradili a aby se pak nepřesunuly jinam,“ upozornil Philip Booth z Institutu pro ekonomické záležitosti.

Britská bankovní daň (zdroj: ČT24)

Mnoho Britů si myslí, že finanční krizi mají na svědomí právě banky. Proto se od nich očekává, že zemi pomohou při jejím překonávání a snížení schodku státního rozpočtu.