Na důchody půjde víc, penzistům bude hůř

Praha - Na důchody půjde příští rok o 12 miliard víc než letos. Ze státního rozpočtu tak odejde přes 394 miliard korun. Tato částka stojí v návrhu státního rozpočtu na příští rok, kterým se ještě bude zabývat vláda, než ho předloží poslancům. Vláda se přitom kvůli úsporám snaží prosadit na příští tři roky zpomalení tempa růstu důchodů - na důchody tedy víc půjde, vzrostou ale o míň než podle dosavadních pravidel.

Ve sněmovně leží novela zákona, kterou vetoval Senát a která má zpomalit růst důchodů tak, že se budou zvyšovat jen o třetinu růstu spotřebitelských cen a o třetinu růstu průměrné reálné mzdy. Toto omezení má trvat tři roky počínaje příštím rokem a jen pro rok 2013 by mělo ušetřit 9,5 miliardy korun. Celková úspora do roku 2015 má představovat téměř 48 miliard korun.

Pokud vládní koalice novelu přes odpor opozice prosadí, pak průměrný důchod vzroste podle vlády v příštím roce jen o 156 korun. Podle dosavadních pravidel by se měl zvýšit o 428 korun.

Důchodci
Zdroj: ČT24

Na podpory v nezaměstnanosti plánuje stát vydat 11,3 miliardy korun, zatímco pro letošek očekává výdaje 9,2 miliardy. Průměrná nezaměstnanost by podle předpokladu vlády měla v příštím roce podle metodiky ministerstva práce stoupnout o desetinu bodu na 8,6 procenta.

Na sociální dávky celkem by mělo jít v příštím roce ze státního rozpočtu 503 miliard korun. To je o 18 miliard víc, než by měl stát podle předpokladu vyplatit letos. Výdaje státu na celkové povinné sociální výdaje vzrostou obdobně na téměř 587 miliard korun.