Klaus: Západ zklamal, vrací se k socialismu

Praha - I přes slibné změny, které přišly po pádu komunismu, se dnešní Evropa a celý Západ podle prezidenta Václava Klause vrací zpátky k socialismu a státem řízené společnosti. Hlava republiky se takto vyjádřila na konferenci Montpelerinské společnosti, kterou hostil Pražský hrad. Mezi vážné problémy, které ohrožují liberální demokracii a tržní ekonomiku, patří mimo jiné ztráta tradičních hodnot, populismus demokratických politiků a rostoucí moc soudů, neziskových organizací a médií, doplnil.

Václav Klaus

„Pro mě, jako někoho, kdo se po pádu komunismu aktivně podílel na přípravě a organizaci radikálních politických a ekonomických změn, je současný svět zklamáním. Žijeme v mnohem více socialistické a státem řízené společnosti, než jsme si tehdy představovali.“

Prezident vyzval kritiky současných poměrů v západních státech k tomu, aby vystupovali mnohem hlasitěji než dosud a aktivně „prosazovali svobodu“. „Nečekal jsem, že obrana myšlenek kapitalismu, volného trhu a minimálního státu bude tak slabá,“ míní Klaus.

Pražské setkání prestižní společnosti zahájil Klaus ve Španělském sále Pražského hradu. Moderátor konference ho přivítal jako vytrvalého obhájce demokracie a hrdinu postkomunistické éry. Prezidenta požádal, aby na Hradě zachoval klasické neúsporné žárovky. „Jinak už Pražský hrad nebude stejný,“ poznamenal v sále, který osvětlují lustry se stovkami žárovek. Klaus opatření EU, které vyžaduje výrobu úspornějších žárovek, už dříve kritizoval a považuje ho za symbol unijního zasahování do svobod občanů.

Klaus symbolem euroskeptismu

Klaus patří k významným euroskeptikům. V minulosti proslul kritikou celé Evropské unie, eura i schengenského prostoru, který bývá považován za jeden z klíčových výdobytků evropské integrace. Podle Klause ovšem náklady Schengenu nedoléhají na všechny země rovnoměrně, nejvíce je pociťují hraniční země. Euro je zase podle něj katastrofou a chybným projektem.

Klaus se proti EU vyjadřuje i přesto, že v roce 2003 osobně podepsal přístupovou smlouvu Česka k Evropské unii. O přistoupení k EU navíc rozhodli občané Česka v referendu. Za své postoje proto Klaus již v minulosti sklidil vlnu kritiky. V rozhovoru pro Českou televizi se do něj před časem pustil například předseda Evropského parlamentu Martin Schulz. Česko podle něj Klausovými vyjádřeními trpí.

Prestižní společnost vznikla v roce 1947

Montpelerinská společnost vznikla po druhé světové válce jako organizace obhajující myšlenky politického liberalismu a volného trhu. Sídlí ve švýcarském Mont Pelerinu u Ženevského jezera blízko měst Vevey a Montreaux. Mezinárodní společnost má ve svých řadách ekonomy, filozofy, intelektuály, vlivné byznysmeny i další nadšence, které oslovil klasický liberalismus. Mezi jeho zakladatele patřili Friedrich Hayek, Karl Popper, Ludwig von Mises, George Stigler a Milton Friedman.

Hotel v Mont Pelerinu
Zdroj: ČT24/Le Mirador Kempinski Mont Pelerin