Udržme mír a hospodářský růst, vyzval Asii čínský prezident

Vladivostok - V ruském Vladivostoku začal dvoudenní summit Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří. Čínský prezident Chu Ťin-tchao na jeho úvod vyzval všechny země asijsko-pacifického regionu k zachování míru a stability. Zástupci členských států budou během víkendu hovořit o možnostech volného obchodu, rostoucích cenách potravin nebo o válce v Sýrii. Summitu se účastní i ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová, která se setkala s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Zástupci členských států budou během víkendu hovořit o možnostech volného obchodu, rostoucích cenách potravin nebo o válce v Sýrii. „Je v zájmu všech zemí regionu, je naší společnou odpovědností udržet mír a stabilitu i zdravou dynamiku hospodářského růstu v pacifické Asii,“ prohlásil Chu. V poslední době přitom v regionu vypluly na povrch různé letité územní spory. Vietnam a Filipíny dokonce obviňují Čínu ze snahy o zastrašování.

Podle oficiálního čínského deníku China Daily Chu svému vietnamskému protějšku řekl, že Peking i Hanoj by měly ustoupit a pokusit se vyřešit spor mírovou cestou. „Existuje několik problémů ve vztazích mezi Čínou a Vietnamem kvůli sporu na moři u východních břehů Číny. To nechceme,“ prohlásil Chu.

Vietnam a Čína vedou léta spor zejména o Spratlyovy a Paracelské ostrovy v Tonkinském zálivu. Toto území je ale příčinou diplomatických konfliktů řady asijských států. Na ostrovy si činí kromě Číny a Vietnamu nárok i Malajsie, Tchaj-wan, Filipíny a Brunej.

Spratlyho ostrovy
Zdroj: ČT24

Okolní moře je kromě velkých lovišť ryb bohaté na ropu a zemní plyn a vedou tudy důležité námořní trasy. Hanoj a Peking loni k ostrovům vyslaly několik ozbrojených námořních hlídek, které křižovaly cestu plavidlům jiných států.

Na summit 21 zemí regionu zamířila i ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová. „Naše rostoucí hospodářská závislost je součástí toho, proč často říkám, že velká část historie 21. století se bude psát v Asii,“ prohlásila Clintonová. Šéfka americké diplomacie na úvod summitu zároveň podotkla, že by uvítala aktivnější roli Ruska v regionu a vyzvala členské země, aby více otevřely brány volnému obchodu.

V Rusku začalo jednání APECu (zdroj: ČT24)

Na pořad dne přijde i otázka Sýrie nebo Íránu

Mluvit by se ve Vladivostoku mělo rovněž o íránském a severokorejském jaderném programu nebo o konfliktu v Sýrii. Ruský ministr zahraničí opětovně odmítl sankce pro prezidenta Bašára Asada a popřel, že by měla jeho země v Sýrii jakýkoli ekonomický zájem. „V Sýrii nemáme žádné podnikatelské zájmy. Rozsah naší obchodní a hospodářské spolupráce, stejně jako vojenské a technické, je mnohem menší ve srovnání se zájmy Západu,“ konstatoval Sergej Lavrov.

Rusko hostí vrcholnou schůzku Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří poprvé. Podle serveru Moscow Times vláda investovala okolo 20 milionů dolarů do různých stavbeních projektů v průběhu posledních pěti let, aby proměnila Vladivostok ve vhodné místo k pořádání mezinárodního summitu.