Americké banky jsou zpět a hledají nové lidi

New York – Banky ve Spojených státech se po víc než dvou letech znovu staví na nohy. Po velkém propouštění, které provázelo nejtěžší období krize, teď vytvářejí pracovní místa pro stovky lidí a vysílají tak signál, že se zotavují. Přestože třeba Bank of America v posledním loňském kvartálu prodělala miliardu a 200 milionů dolarů.

Rovnou tisícovku finančníků, kteří budou poskytovat menší půjčky, chce Bank of America nabrat do roku 2012. Přestože je ve ztrátě už dva kvartály po sobě a musí zaplatit pokutu 410 milionů dolarů, v přepočtu přes sedm milard korun, za urovnání žaloby, podle které účtovala lidem příliš velké poplatky za přečerpání účtu, byť i o pár dolarů. Podobné žalobě čelí i JP Morgan Chase, která stejně jako Bank of America otevírá nová pracovní místa.

Experti, kteří sledují trendy v zaměstnávání, souhlasí, že ti, co místo hledají, mají největší šanci ve své lokální bance - podle nich to bude otázka měsíců, kdy budou finanční domy růst a otevírat nové pracovní příležitosti. „Brzy uvidíme ve finančním sektoru mnoho nových jmen, třeba společnosti z Latinské Ameriky nebo z jižní Asie,“ míní ekonom Heidrick & Struggles Tim Holt.

Leden přitom ve Spojených státech ukázal, že příliš mnoho pracovních míst nevzniká. Místo očekávaných 145 tisíc jich zaměstnavatelé vytvořili jen 36 tisíc. Nezaměstnanost přitom klesla na 9 procent.