Restauratérům klesají tržby, na vině je obava z metylalkoholu

Praha – Rostoucí počet otrav metylalkoholem se promítá do tržeb restauratérů. Prodej lihovin v restauracích se totiž v posledních dvou dnech propadl až o polovinu, hlavně na Moravě. Ukázal to bleskový průzkum analytické společnosti Mag Consulting mezi tuzemskými restauratéry.

Společnost Mag Consulting přišla z průzkumem, ve kterém sledovala prodej alkoholu v tuzemských restauracích. Podle něj dosahují restauratéři výrazně nižších tržeb kvůli obavě z otravy metylalkoholem, po jehož požití už v Česku zemřelo šestnáct lidí. Tyká se to především restaurací na Moravě. Podle průzkumu portálu lunchtime.cz mezi restauracemi, bary a kluby na Ostravsku se i tam prodej tvrdého alkoholu v posledních dnech snížil ve 40 procentech z nich. S úplným zákazem nalévání lihovin by podle průzkumu Mag Consulting stravovacím zařízením klesly tržby o šest až osm procent.  

Podle ředitele likérky Fruko-Schulz Josefa Nejedlého je takováto reakce spotřebitelů pochopitelná. Lidé by si ale měli uvědomit, odkud pančovaný alkohol pocházel, tedy ne z kamenných obchodů a v šestilitorvých barelech. Fakt, že se vyskytl i případ pančovaného alkoholu z kolkované láhve, je podle Schulze spíše výjimečný.  

Josef Nejedlý, ředitel likérky Fruko-Schulz

„Tak, jako se dají falšovat jakékoliv potraviny či bankovky, tak se mohou objevit i pančované lihoviny s kolkem. Já si myslím, že severní Morava je ale doupě pančovaného alkoholu.“

Vláda kvůli množícím se otravám metylalkoholem rozhodla o plošném zákazu prodeje tvrdého alkoholu zatím jen ve stáncích. Platí do odvolání od chvíle, kdy informaci vyhlásil v televizi ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Provozovatelům stánků, stánků s občerstvením, mobilních stánků a jiných mobilních a přechodných provozů je zakázáno rozlévání a prodej lihovin typu destilátů a tuzemáku s obsahem alkoholu nad 30 procent.

Rozhovor s ředitelem likérky Fruko-Schulz Josefem Nejedlým (zdroj: ČT24)