Raiffeisenbank blokuje kvůli hackerům platby kartou přes internet

Praha – Raiffeisenbank zablokovala před několika dny všem svým klientům s eKontem možnost platby kartou přes internet. Některým zahraničním internetovým obchodníkům totiž hackeři ukradli data o platebních kartách. Informují o tom Lidové noviny (LN).

Banka zaznamenala už několik desítek pokusů o zneužití karet. Neví však, kdo za útoky stojí nebo kterým obchodníkům byly údaje o platebních kartách ukradeny.

Pokud však lidé potřebují kartou přes internet zaplatit, mohou si tuto službu v internetovém bankovnictví sami povolit. Po platbě by ji ale měli znovu zablokovat. „Už jsme zaznamenali i případ, kdy si klient kartu odblokoval a jeho účet byl během několika následujících hodin zneužit,“ řekl deníku mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň a dodal, že pokud přece jen hackeři klientovi peníze z účtu vyberou, banka mu je vrátí. Musí ale nejdříve požádat o reklamaci.

Banka také nabízí klientům zdarma speciální virtuální kartu, s níž lze na webu platit. Majitel si na ní sám nastaví své platební limity.

S útoky se potýkají i další banky

S útoky hackerů se potýkají i další banky. Například Česká spořitelna od začátku roku zablokovala pro placení přes internet několik set karet. Loni v červnu pak hackeři ukradli údaje o 360 tisících kreditních karet společnosti Citigroup.

Nejčastěji hackeři kradou data o kartách právě internetovým obchodníkům. „Jedna cesta je krádež databáze nějakému špatně zabezpečenému obchodu, další cestou je sbírání údajů pomocí virů přímo u klientů,“ sdělil LN šéf AVG VirusLab Pavel Krčma. Podle něj ale bývají české obchody většinou lépe zabezpečeny než ty zahraniční.