Neustálé změny daní nás poškozují, tvrdí české firmy

Praha – Stále více českých firem odchází do zahraničí, odkud je jich ovládáno už téměř 12 tisíc. Nemusí tam ovšem přesídlit jen kvůli nižším odvodům na daních. Firmám totiž záleží spíše na přehlednosti a stabilitě daňové soustavy než na samotné výši daňové sazby, uvedl v rozhovoru pro Studio ČT24 výkonný ředitel společnosti Akont Trust Company Aleš Kozák. Potvrzuje to i nejnovější průzkum společnosti Deloitte.

„Důvodů je spousty. Jsou to jednak daňové důvody, ale ty nejsou rozhodně majoritní. Může to být i snaha o zlepšení image podnikání, nalézání lepších obchodních příležitostí, snaha o zvýšení ochrany investic anebo jen nižší náklady na administrativu,“ nastínil možné příčiny odchodu firem do zahraničí Kozák.

Ke všemožným odhadům, o kolik peněz tímto způsobem přichází státní rozpočet, se ale staví skepticky. „Můj názor je, že se to příliš odhadnout nedá. Nějaké studie samozřejmě existují – hovoří o nějakých 20 až 40 miliardách na daňových ztrátách pro český stát. Je to ale rovnice o mnoha neznámých a já bych se jakýchkoliv odhadů bál.“

Aleš Kozák, výkonný ředitel Akont Trust Company:

„Jakmile český podnikatel začne využívat zahraniční společnosti pro svoje podnikatelské aktivity, je fakticky nemožné zjistit, jak velké aktivity to jsou, jak velkých zisků dosahuje v zahraničí a jak velký by tedy byl hypotetický daňový výnos pro Českou republiku.“

Mezi země, kam čeští podnikatelé směřují nejčastěji, patří podle Kozáka Velká Británie, Nizozemí, Švýcarsko, Kypr, Malta, ale také USA nebo severské země. „Ve chvíli, kdy hraje nějakou roli efekt daňové optimalizace, tak se v zásadě orientují spíše na Evropskou unii,“ upřesnil.

Že jedním z faktorů, které přimějí české firmy k přesunu do zahraničí, může být i nepřehledná a proměnlivá struktura daní, dokazuje i červnový průzkum společnosti Deloitte mezi 1 328 respondenty ve 24 zemích včetně ČR.

Radka Mašková, ředitelka daňového oddělení Deloitte:

„Náš průzkum, který letos srovnával vnímání daňové jistoty v České republice a v ostatních evropských zemích, ukázal, že jsme zhruba v polovině mezi evropskými zeměmi. Na jedné straně stojí země, jako je Maďarsko, kde daňové subjekty řekly, že daňová jistota prakticky neexistuje. Na druhé straně pomyslné křivky stojí Švýcarsko, kde se většina poplatníků domnívá, že žijí v zemi, kde je naprostá daňová jistota.“

Polovina firem působících v ČR tvrdí, že časté změny daňových zákonů a nízká úroveň daňové jistoty poškozují jejich podnikání. Téměř třetina českých firem je navíc přesvědčena, že daňová jistota je v Česku horší než daňová jistota v jiných vyspělých zemích.