Gauck podepsal zákon o ESM, ten ale fungovat ještě nemůže

Berlín – Den po souhlasu německého ústavního soudu podepsal německý prezident Joachim Gauck zákony o vzniku stálého záchranného fondu eurozóny ESM a fiskálním paktu Evropské unie. Aby fond mohl začít fungovat, musí Gauck ještě ratifikovat smlouvu o ESM. To podle úřadu udělá až poté, co berlínská vláda splní podmínky uložené ve středu ústavním soudem.

Soudci dokončení ratifikace v Německu podmínili mezinárodními právními zárukami, že německé garance ve fondu nepřekročí stávajících 190 miliard eur (4,7 bilionu Kč) a případné navýšení může odsouhlasit jen německý parlament. Ten má mít také zaručen dostatek informací o činnosti fondu.   

Bez přistoupení Německa, které ručí za více než čtvrtinu jeho kapitálu 700 miliard eur (přes 17 bilionů Kč), nemůže být ESM vůbec spuštěn. Začít fungovat by přitom podle plánů představitelů eurozóny měl už na počátku října.   

Německo je poslední zemí měnové unie, která vznik záchranného fondu na pomoc státům postiženým dluhovou krizí ratifikovala. Na fond je úzce navázán i program Evropské centrální banky na nákup dluhopisů zemí postižených krizí. 

Vydáno pod