MERO chce koupit podíl Shellu v ropovodu TAL

Praha - Státem vlastněný přepravce ropy MERO se dohodl s firmou Shell na odkoupení jejího podílu v ropovodu TAL, kterým proudí ropa z italského Terstu a na nějž v německém Ingolstadtu navazuje český ropovod IKL. Podle informací serveru Česká pozice má MERO získat v TAL šestiprocentní podíl za 15 milionů eur (zhruba 372 milionů korun), pokud o něj neprojeví zájem nikdo z nynějších akcionářů s předkupním právem.

Vyjednávání o koupi podílu v ropovodu TAL, který by měl zvýšit energetickou bezpečnost Česka, trvalo pět let. Podle serveru musí nyní Shell svůj podíl nabídnout za tutéž cenu ostatním sedmi akcionářům s přednostním právem odkupu. Ti mají po obdržení nabídky třicet dnů na rozhodnutí. 

Dohodu za společnost MERO s Shellem vyjednávali generální ředitel Jaroslav Pantůček a ředitel pro strategický rozvoj Libor Lukášek. Ani jeden z nich nechtěl informace komentovat. „Nemůžu vaše informace potvrdit, ani vyvrátit. V rámci negociačního procesu jsme vázáni velmi striktní mlčenlivostí,“ řekl serveru Pantůček. 

Česko by posílilo energetickou bezpečnost

Jako podílník v TAL by Česko posílilo svoji energetickou bezpečnost v oblasti zajištění dopravy ropy. V krizových chvílích, kdy by TAL kapacitně nezvládal požadavky na transport, bychom měli přednostní právo ropu přepravit. Akcionáři s podílem minimálně pěti procent mají i právo nominovat svého zástupce do řídícího výboru společnosti.  

Ropovod
Zdroj: ČT24

Ropovod TAL vlastní osm ropných společností, největší podíly mají OMV (25 procent), Shell (24 procent) a Exxon Mobil (16 procent). Společnost MERO vlastní a spravuje české ropovody Družba a IKL a jejím jediným vlastníkem je prostřednictvím ministerstva financí český stát.