Americká nezaměstnanost rapidně klesla

Washington - Nezaměstnanost ve Spojených státech se začíná hýbat pozitivním směrem, v lednu totiž klesla na devět procent z prosincových 9,4 procenta. Počet nezaměstnaných se tak dostal nejníž od dubna 2009, zveřejnilo dnes americké ministerstvo práce. Zaměstnavatelé ale vytvořili jen 36 tisíc nových pracovních příležitostí, zatímco se očekávalo 145 tisíc míst.

Částečně stály za slabší tvorbou nových pracovních příležitostí sněhové bouře, které postihly značné území Spojených států. Počasí podle zprávy ministerstva zřejmě zasáhlo do výstavby, kde v lednu zaniklo 32 tisíc příležitostí. Výrazný pokles počtu pracovníků uvedly například i zásilkové služby. Vláda současně revidovala k lepšímu údaje za listopad a prosinec. Podle upravených údajů za tyto měsíce vzniklo o 40 tisíc nových míst více, než ukázala předběžná čísla.

Ovšem jen mírný nárůst nových pracovních příležitostí je v rozporu s ostatními daty za leden, podle nichž by se růst zaměstnanosti měl zrychlovat. Rostly tak naděje, že se oživování zpracovatelského průmyslu šíří do ostatních sektorů ekonomiky.

Zároveň je i přes pokles míry nezaměstnanosti nepravděpodobné, že by centrální banka Fed upustila od plánu dát celkem 600 miliard dolarů (asi 10,6 bilionu korun) za vládní obligace na podporu ekonomiky.

Měď po údajích z USA poprvé překročila desetitisícovou hranici za tunu

Cena mědi, nejužívanějšího průmyslového kovu, se po zprávě o výrazném poklesu míry nezaměstnanosti ve Spojených státech dostala poprvé nad hranici 10 tisíc dolarů za tunu. Vcelku příznivé údaje z USA posílily i ceny ostatních průmyslových kovů a na další rekord se vyhoupla i cena cínu. Oba kovy rostou v posledních týdnech na stále nová maxima s podporou sílící poptávky a obav z potíží v dodávkách.