Silná koruna pomohla zlevnit pohonné hmoty, ale jen mírně

Praha – Silnější kurz koruny přispěl podle analytika Petra Čermáka ze společnosti Colosseum k mírnému zlevnění pohonných hmot v Česku. Benzin Natural 95 zlevnil v průměru o 11 haléřů na 38,40 Kč/l. Cena nafty klesla o dva haléře na 37,15 Kč/l. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot dlouhodobě sleduje.

Analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta uvedl, že levnějším pohonným hmotám nahrává krom kurzu koruny také pokles cen ropy. „Pokud se cena za barel ropy dostane k hranici 100 dolarů, znamenalo by to postupné snižování cen na čerpacích stanicích a částečnou úlevu motoristům. Pravděpodobnost, že ceny pohonných hmot v následujících měsících citelněji poklesnou, však není příliš vysoká,“ sdělil. Cena barelu ropy Brent se ve středu pohybovala kolem 108 dolarů. 

Nejvíce za pohonné hmoty zaplatí řidiči v Praze. Průměrná cena benzinu Natural 95 v hlavním městě činí 38,91 Kč/l, v uplynulém týdnu nicméně klesla o 39 haléřů. Následuje Jihomoravský kraj s cenou 38,81 Kč/l. V Moravskoslezském kraji platí motoristé 38,73 Kč/l. Nejlevnější benzin za průměrnou cenu 37,86 Kč/l se prodává v Ústeckém kraji. V Jihočeském kraji stojí litr benzinu 37,92 Kč.   

Nafta je nejdražší v Jihomoravském kraji, kde litr stojí 37,78 koruny. V Praze motoristé platí 37,64 Kč/l. Nejlevnější diesel za 36,58 Kč/l lze natankovat v Ústeckém kraji. V Jihočeském kraji stojí nafta 36,62 Kč/l.