Zemědělská politika EU je pro agrární podniky, protestují malí farmáři

Brusel - Zemědělci a ekologičtí aktivisté z celé Evropy protestovali před sídlem Evropské unie v Bruselu. Chtějí větší podporu pro drobnější farmy a šetrnější přístup k životnímu prostředí. Současná unijní politika je podle nich příliš zaměřená na velké agrární podniky.

Stovky demonstrantů zaplavily Brusel. Traktory, plastové sochy krav a barevné transparenty vítaly představitele Evropské unie, kteří tu jednají o reformě Společné zemědělské politiky. „Jsem tu proto, aby si naši zákonodárci uvědomili, že musí přestat škrtit farmáře. Z naší vlastní produkce se už totiž vůbec neuživíme,“ vysvětlil svou účast zde francouzský farmář Carl Bulk. 

Mezi hlavní požadavky organizátorů akcí v Bruselu patří zemědělská politika vstřícná k menším farmářům, šetrnější k životnímu prostředí a rozvojovým ekonomikám. Současná unijní zemědělská politika je podle nich příliš zaměřená na velké agrární koncerny a nepřeje menším podnikům. „Musíme nakrmit 500 milionů lidí, ale počet zemědělců pořád rapidně klesá. Jestli nepodpoříme mladé začínající farmáře a nezměníme stávající politiku, zanikne v Evropě do deseti let sedm milionů farem,“ varuje místopředseda zemědělského výboru Jose Bove. 

Demonstrace v Bruselu je vyvrcholením Good Food March, neboli pochodu za dobré potraviny. Ten začal již před třemi týdny hned na několika místech. Aktivisté připochodovali do belgické metropole z francouzských měst Calais a Štrasburku i z holandského Groningenu.

Reportáž Zuzany Tejnické (zdroj: ČT24)