Novelu o veřejných zakázkách schvaluje většina firem

Praha - Více než polovina firem schvaluje novelu zákona o veřejných zakázkách. Alespoň podle prvního hodnocení po půl roce. Novela například snižuje limity pro zadávání na jeden milion korun nebo ruší často kritizované losovačky.

Symbolem korupce v Česku se stala karlovarská losovačka. Místo náhodného výběru uchazečů o miliardovou zakázku hledal zástupce radnice v bubnu ty správné lístky. A to tak usilovně, že to vyvolalo i úsměv přítomné notářky. S podobnými excesy by měl být konec. „Ohledně těch losovaček, to bylo tak často zneužíváno, že to tam nemohlo zůstat,“ komentoval Vladan Brož z Transparency International. 

Téměř šedesát procent českých společností si myslí, že novela přispěje k větší transparentnosti zadávání veřejných zakázek, ale pouze necelých 5 procent je o tom přesvědčeno bezvýhradně. Konec losovaček však podporují téměř všichni. „Zadavatelé a firmy jako dodavatelé jsou v podstatě spokojeni. Nicméně jsou si vědomi řady limitů, které tam jsou,“ uvedl Jan Spáčil z Deloitte. 

Zákon o veřejných zakázkách
Zdroj: ČT24

Některé firmy ale například kritizují, že výběrové řízení musí být zrušeno, pokud se do něj přihlásí pouze jeden uchazeč. To obecně sice zabrání ušití zakázky na míru, někdy to ale může být problém. „Jedná se třeba o nějaké speciální technologie, může se jednat o nemocnice, výzkumné ústavy a podobně,“ upozorňuje Spáčil. V některých případech totiž opravdu existuje pouze jeden dodavatel a výzkumníci tak musí nejdřív vypsat výběrové řízení, které následně zruší. Pak teprve mohou oslovit prodávajícího přímo.

Reportáž Romana Gazdíka (zdroj: ČT24)