Nečase rozzuřily Zavadilovy výroky, jednání tripartity ohroženo

Praha – Premiér Petr Nečas (ODS) se odmítá setkat s předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslavem Zavadilem do té doby, než lídr odborů vezme zpět svá slova o tom, že současná vláda je nejhorší od roku 1950. Zavadil ve vysílání ČT24 kontroval tím, že jeho výrok neodkazuje na režim, nýbrž na vládu a její schopnost plnit své funkce. V pondělí se má konat jednání tripartity o podobě státního rozpočtu na rok 2013.

„Pan premiér opět nepochopil podstatu věci, tak jako už mnohokrát. To není narážka na režim, to chci podtrhnout – já jsem proti tomu režimu bojoval možná víc než Petr Nečas. To je narážka na vládu. A skutečností je, že tato vláda je v posledních dvou letech rozhádaná, nesourodá, neřeší ty problémy, které by řešit měla. (…) To, co já pamatuji, tak horší vláda tady nebyla. Ale to není spojené s režimem, já to samozřejmě beru jako nadsázku,“ reagoval na premiérovo prohlášení Zavadil ve vysílání ČT24.

Sporné prohlášení Jaroslava Zavadila na tiskové konferenci odborů k rozpočtu 2013:

Když se podívám do auditoria, tak konstatuji, že tady patřím k těm starším a k těm, co nejvíc pamatují. Já vám zodpovědně mohu říct – a nikdy jsem nebyl v žádných politických stranách – tohle, co tady máme, je absolutně nejhorší od roku 1950, kdy jsem začal něco vnímat.

Vztahy mezi odbory a vládou jsou napjaté dlouhodobě – k jednacímu stolu se měla tripartita vrátit po půl roce. Plénum se naposledy sešlo v březnu, kdy ho odboráři na protest proti postupu kabinetu opustili. Stěžovali si na to, že kabinet s nimi projednává věci, které už sám schválil.

Prohlášení premiéra Petra Nečase (ODS):

Musím zásadně odmítnout výrok předsedy ČMKOS Jaroslava Zavadila, že současná vláda je nejhorší od roku 1950. Předseda odborů se tímto výrokem přihlásil ke komunistickým totalitním vládám se stovkami obětí a statisíci perzekuovanými spoluobčany. Prokazuje se tak zřetelně, z jakého ideového podhoubí současné vedení odborů vychází. Rozuměl bych ještě tomu, kdyby moji vládu označil za nejhorší v demokratických poměrech. Nesouhlasil bych s tím, ale pohybovali bychom se v rámci svobodné diskuse.

Srovnávat nás s vládou vrahů, která připravila o život doktorku Miladu Horákovou, je taková nehoráznost, že pokud pan Zavadil nevezme svá slova zpět, odmítám se s ním nadále setkávat, včetně jednání tripartity.

Přišli dokonce s několika podmínkami, mezi něž patřil třeba odklad důchodové reformy. Vláda ale nevyhověla. V červnu se tak odbory definitivně rozhodly, že se šéfové odborových svazů nebudou dál tripartity účastnit. Odboráři zůstali jen v pracovních skupinách a v předsednictvu tripartity.

Zavadil se tímto výrokem sám řadí ke komunistům, tvrdí Nečas

Zavadilův výrok, pronesený před novináři při hodnocení návrhu rozpočtu na příští rok, premiér zásadně odmítl. Lídr ČMKOS podle něj jasně prokázal „z jakého ideového podhoubí současné vedení odborů vychází“.

„Rozuměl bych ještě tomu, kdyby moji vládu označil za nejhorší v demokratických poměrech. Nesouhlasil bych s tím, ale pohybovali bychom se v rámci svobodné diskuse,“ míní Nečas. Zavadil se podle něj svým výrokem přihlásil ke komunistickým totalitním vládám se stovkami obětí a statisíci perzekuovanými spoluobčany.

Reakce Jaroslava Zavadila (zdroj: ČT24)

Na pondělní schůzce Zavadil plánoval říci Nečasovi a ministru financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09), že odboráři s nynějším návrhem rozpočtu nemohou souhlasit. Celková finanční rizika navrženého státního rozpočtu se mohou podle nich pohybovat mezi 45 až 60 miliardami korun. Mezi rizika patří prý vedle odhadu základních parametrů rozpočtu také předpokládaný objem výběru DPH a spuštění důchodové reformy.

Šéf největšího odborového svazu KOVO Josef Středula věří, že se vášně uklidní a pondělní jednání tripartity se uskuteční. Podle něj Zavadil udělal „komunikační chybu“, přičítá to napětí a únavě z posledních dnů. „Chyby se mohou stát a premiér Česka je připraven na chyby těch, se kterými vede rozhovory. V minulosti to dokázal i při jednání s koaličními partnery,“ míní Středula.

Výběr minulých kontroverzí mezi vládou Petra Nečase a odbory:

21. dubna 2011 – Odboráři opustili jednání tripartity o reformách, protože se s kabinetem nedohodli na změnách vládních reformních zákonů. Vadilo jim, že předložené reformy už vláda předtím projednala, což podle nich svědčí o tom, že vláda nebere tripartitu vážně.

10. června 2011 – Koalice dopravních odborových svazů (KDOS) vyhlásila stávku v dopravě na protest proti vládním reformám. Konat se měla v pondělí 13. června. Ministr financí Kalousek ale poslal pražskému městskému soudu návrh na vydání předběžného opatření, které by stávku zakázalo, protože byla vyhlášena příliš pozdě a do zahájení stávky zbývalo málo času. Soud mu vyhověl. Odboráři nakonec stávku odsunuli na čtvrtek 16. června.

15. června 2011 – Premiér Nečas svolal kvůli stávce a reformám mimořádné jednání tripartity, odboráři dlouho váhali, zda se schůzky zúčastní. Nakonec zástupci odborů na schůzku přišli, dopravní odboráři však stávku neodvolali ani po výzvě premiéra a jeho příslibu, že se o reformách bude dál jednat.

23. března 2012 – Odbory opustily po dvou hodinách mimořádné zasedání tripartity, která jednala o vládních úsporných opatřeních. Odboroví předáci to zdůvodnili nepřipraveností kabinetu na jednání. Premiér Nečas poté řekl, že odbory sehrály dvouhodinové divadlo. Podle něj přišly se záměrem jednání zrušit.

11. dubna 2012 – Premiér Nečas zrušil plánované jednání tripartity, na němž měli zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů 19. dubna jednat o rozpočtu či čerpání peněz z evropských fondů. Premiér tak rozhodl poté, co odboráři sdělili, že nedorazí. Šéf ČMKOS Zavadil už dřív řekl, že odmítá ministrům na tripartitě „dělat křoví“.

4. června 2012 – Odboráři se rozhodli, že nebudou dál chodit na tripartitu. Kabinet podle nich nevyšel vstříc požadavkům, jejichž splněním podmiňovali svou účast na zasedáních. Vláda například nechtěla odložit důchodovou reformu a nezastavila ani přípravy zákona o stávce. Odboráři zůstali jen v pracovních skupinách tripartity a v předsednictvu.