Do roku 2012 chce ODS o čtvrtinu byrokracie méně

Praha – Jednou z hlavních priorit vlády je snižování administrativní zátěže. Zatím nejlépe se daří byrokratické požadavky omezovat ministerstvu životního prostředí. Za posledních pět let se mu podařilo zredukovat zbytečnou administrativu o 41 procent. Ministerstvu financí se to naopak příliš nedaří. Nejhůře je na tom ale ministerstvo zdravotnictví.

V roce 2012 o čtvrtinu méně byrokracie

Administrativní zátěž v roce 2005 podnikatele stála 86 miliard korun. Život jim navíc ztrpčovaly více než dva tisíce informačních povinností. To má ale v plánu Nečasova vláda změnit. Do roku 2012 chce totiž byrokracii snížit o čtvrtinu.

Premiér Petr Nečas (ODS):

„Doposud se nám podařilo snížit tuto zátěž o 16 procent, což znamená roční úsporu víc než 11,5 miliardy korun. Dá se tedy říci, že jsme na dobré cestě.“

O omezování byrokratické zátěže se stará ministerstvo průmyslu a obchodu. Zbytečné papírování přitom mapuje speciální expertní skupina. „Od mého nástupu do funkce jsme připravili čtyři desítky paragrafů na odstřel a na dalších dvaceti pracujeme. Chtěli bychom to dokončit během prvního čtvrtletí. Doufáme, že do konce února,“ tvrdí ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS).

Kniha jízd bude už brzy možná minulostí

Zatím se mluví o zrušení knihy jízd, zbytečného označování provozoven dalšími identifikačními čísly nebo povinnosti vymalovat kancelář ve chvíli, kdy to nařídí zákon. Zároveň ministerstvo navrhuje zrušit zrušení silniční daně pro osobní vozidla, která jsou využívána pro podnikání.