O smlouvách k veřejným zakázkám nad půl milionu budeme vědět vše

Praha – Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) se znovu pokouší vyhnat korupci ze zadávání veřejných zakázek. Návrh, který dnes ministerstvo předložilo, například požaduje, aby zadavatelé zakázek zveřejňovali všechny smlouvy nad půl milionu korun včetně dodatků. Pokud se navíc do soutěže o zakázku nepřihlásí alespoň tři firmy, bude muset zadavatel soutěž zrušit. Změny mají být součástí novely zákona o veřejných zakázkách.

Novela také navrhuje snížení limitů pro zakázky malého rozsahu na jednotný limit jeden milion korun. Aktuální limit činí u dodávek či služeb dva miliony, u stavebních prací šest milionů korun. Limity znamenají to, že u zakázek pod nimi nemusí úřady vypisovat výběrová řízení. O těchto opatřeních se však teprve bude diskutovat. Snížení limitů si totiž podle ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského (VV) vyžádá personální posílení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Novela korupci zastavit nemusí 

Jaroslav Tauchman z libereckého sdružení Čmelák, které se dlouhodobě věnuje sledování korupce:

„Politika a podnikatelské prostředí jsou v některých místech natolik srostlé, že to prakticky likviduje celou ekonomiku měst, což je příklad Liberce. Pokud tam nebude vůle uvést novou normu do praxe, zůstane vše při starém.“

Legislativní změny však nutně vymýcení korupce neznamenají. „Transparentnost ve veřejném zadávání sama o sobě skutečně ten problém nevyřeší,“ potvrzuje Jankovský. Podle ministra však jde jen o jednu složku. Další opatření to však mohou vyvážit. Jde například o systém tvorby vlastní zadávací dokumentace. „Velice omezeny (budou) možnosti pomocí kvalifikačních požadavků – tu zakázku přizpůsobit tak, aby byla ušitá na míru jednoho dodavatele,“ tvrdí Jankovský. Kvalifikační požadavky navíc bude nutné odůvodnit a toto odůvodnění zveřejnit.

Ministerstvo chce také zavést kategorii takzvaných významných smluv. Zatím navrhuje finanční limit na 300 milionů korun. Úřady budou mít v jejich případě ještě přísnější povinnosti, smlouvy bude schvalovat vláda či zastupitelstva. Jankovský chce také zřídit takzvaný panel expertů. Vedlo by ho MMR a skládal by se z odborníků na jednotlivé oblasti veřejných zakázek. Z členů panelu by byli losováni členové hodnoticích komisí u významných zakázek.

K novele se bude moci na stránkách MMR vyjádřit i veřejnost

Návrh novely ministerstvo zveřejní na svých webových stránkách do 10. února, aby se k němu mohla vyjádřit i veřejnost. Následně má putovat do meziresortního připomínkového řízení. „Na začátku března budu chtít od vlády vyjádření, že je návrh v pořádku a že na jeho realizaci vyčlení prostředky,“ řekl dnes Jankovský v Senátu. Dodatečné náklady si podle něj vyžádá například personální posílení antimonopolního úřadu, peníze navíc bude potřebovat například i chod panelu expertů.  

Roční objem veřejných zakázek se v Česku pohybuje kolem 600 miliard korun.

Ministerstvo pro místní rozvoj
Zdroj: ČT24