Jmění Sazky by si akcionáři měli navýšit sami o 1,5 miliardy korun

Praha – Nedělní plán, který vybralo představenstvo a následně ho v úterý posvětila dozorčí rada loterijní společnosti Sazka, údajně nepočítal se vstupem vnějšího investora. Podle plánu by akcionáři měli sami složit na 1,5 miliardy korun a navýšit tak jmění Sazky. Těmito penězi by pak Sazka vyrovnala přes podnikatele Martina Ulčáka, který nyní s jejím vedením spolupracuje, některé své závazky, zřejmě vůči realitnímu magnátovi Radovanu Vítkovi. Někteří členové dozorčí rady ale připustili, že tento plán se díky aktuálnímu vývoji posledních dní mohl změnit. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes.

Podle deníku by si jednotliví akcionáři loterijní společnosti Sazka museli na realizaci tohoto plánu většinou půjčit. Díky tomuto faktu jim dohoda garantuje určité příjmy od Sazky. Všem akcionářům by měla firma posílat dvě stě milionů korun ročně po dobu patnácti let. I tuto „dotaci na splátky dluhů“ by si akcionáři rozdělovali podle svého majetkového podílu v Sazce.

Největší majitel Sazky, Český svaz tělesné výchovy (ČSTV) se 68 procenty, by tak na navýšení základního kapitálu musel sehnat přes miliardu korun. Ročně by mu ale Sazka podle této dohody posílala asi 136 milionů, ale to by jí nestačilo prakticky na nic jiného než na splátky miliardového úvěru a podobně na tom budou i další akcionáři, kteří podle svých slov takové peníze neseženou.

Vítek potvrdil krach jednání se Sazkou

Miliardář Vítek, který tvrdí, že je největším věřitelem Sazky, ve středu potvrdil krach jednání se Sazkou. Z neúspěchu jednání o osud Sazky, které hrozí insolvence, obvinil jejího šéfa Aleše Hušáka. Mluvčí Sazky Zdeněk Zikmund se ve středu nechal slyšet, že jednání se všemi partnery nadále pokračují, další informace však odmítl sdělit s tím, že budou zveřejněny až po ukončení jednání. Přesný termín, kdy se tak stane, zatím nezná.

Vítek tak trvá na návrhu na insolvenční řízení. Sazka přitom stále odmítá, že by se nacházela v insolvenční situaci. K návrhu na zahájení insolvenčního řízení se Sazkou se ve středu nově přihlásila se svou pohledávkou 4,625 milionu Kč společnost Fortis Bank SA/NV.

Podle místopředsedy Českého olympijského výboru pro ekonomiku Jiřího Kejvala mělo vedení Sazky v neděli k dispozici návrhy investiční skupiny Penta a holdingu Synot s podnikatelem Karlem Komárkem. Obě skupiny požadovaly za finanční injekci majetkový vstup do Sazky. Komárkova investiční skupina KKCG ve středu uvedla, že se stala jedním z největších věřitelů Sazky. Získala pohledávky a dluhopisy Sazky a bude je uplatňovat „všemi dostupnými prostředky“.