Pacientů v lázních ubude, nová vyhláška zpřísňuje proplácení kúr

Praha - České lázně čeká největší revoluce od začátku 90. let. S říjnem přichází vyhláška, která zpřísňuje podmínky, za nichž pojišťovny kúry proplácejí. Ministerstvo zdravotnictví se rozhodlo po patnácti letech změnit pravidla pro úhrady lázeňské péče hlavně kvůli úsporám. Doufá, že za to ročně ušetří půl až tři čtvrtě miliardy korun. Pro mnohá zařízení to znamená vážné ekonomické problémy. Plně hrazené pobyty se třeba zkrátí ze čtyř na tři týdny a do lázní se už nedostanou například pacienti po operaci žlučníku.

Dostat se do lázní na náklady pojišťoven bude od října složitější. Podle lázeňských spolků nová vyhláška znamená konec lázeňství v Čechách, podle ministerstva zdravotnictví naopak nutnou reformu. „Máme v současnosti jiné medicínské postupy a některé diagnózy můžeme léčit efektivněji než lázeňskou léčbou,“ podotkl náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní péči Ferdinand Polák.

Lázně bojují s úbytkem pacientů od pojišťoven už od doby, kdy se o vyhlášce začalo mluvit. Zařízením tak nezbývá nic jiného než propouštět. „Už nyní propouštíme zaměstnance a jsou lázně, které měly dokonce problémy platit mzdy v určitém období,“ vysvětluje prezident Svazu léčebných lázní ČR Eduard Bláha. Návrhy na lázně od lékařů loni klesly o 13 procent, letos o 20 procent a po platnosti vyhlášky se čeká pokles až o 30 procent. Objem lázeňské péče se tak zmenší skoro o polovinu oproti roku 2010, tedy asi o jednu a půl miliardy korun.

Lázně Luhačovice
Zdroj: Tomáš Hudcovič/ISIFA

Lázně se proto snaží bojovat o klienty například tak, že rozšiřují svou nabídku o nové procedury nebo nabízejí speciální programy. „Například programy určené pro seniory. Ti, co to nedostanou už jako takzvané křížkové lázně, tak mohou přijet a mohou si pobyt zaplatit,“ zdůraznila mluvčí Lázní Darkov Eva Kijonková.

Nová lázeňská vyhláška přinese následující změny:

  • Plně hrazený pobyt u pojišťoven se zkrátí ze čtyř maximálně na 3 týdny.
  • Pacienti budou mít na takový pobyt nárok pouze jednou za dva roky. 
  • Omezí se diagnózy, ke kterým se lázně přiznávají. Nově na ně nebudou mít nárok třeba pacienti po laparoskopii žlučníku.
  • Lidé s vysokým tlakem lázně dostanou pod podmínkou, že netrpí nadváhou. V opačném případě budou muset nejdřív zhubnout. 

České důchodce nahrazují cizinci

Ztráty lázním nahrazuje ale především zahraniční klientela. Turistice se obecně v českém lázeňství daří. „České lázně jsou velmi oblíbené u německých turistů, kteří jsou na prvním místě, na druhém místě jsou ruští turisté, kde máme meziroční nárůst o 18 procent,“ uvedl ředitel Odboru výzkumu Czech tourism Jakub Hlaváček. Lázně bojují o české i zahraniční platící klienty i pomocí internetu. Wellness pobyty se nově prodávají i přes slevomaty a je o ně velký zájem. Zákazníci v tomhto období nejvíc objednávají lázeňské prodloužené víkendy.

Nová lázeňská vyhláška tématem Událostí (zdroj: ČT24)