Vybírat DPH se nedaří, zářijový schodek rozpočtu je ale meziročně nižší

Praha - Schodek státního rozpočtu vzrostl za prvního tři čtvrtě roku na víc než jednasedmdesát miliard korun. Přesto, že se Česko dál rychle zadlužuje, je to o téměř třicet čtyři miliard lepší výsledek než za stejnou dobu loňského roku. Vládě se ale pořád nedaří podle plánu vybírat DPH. Přesto, že sníženou sazbu od letošního ledna zvýšila o čtyři procenta. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 105 miliard korun.

Kvůli letošnímu zvýšení DPH o čtyři procenta podražily potraviny, léky, ale třeba i nové byty. Jenže podle nejnovějších čísel ministerstva financí stát přesto zatím letos vybral na DPH o miliardu a půl méně než vloni. „MF neztratilo nad vývojem veřejných financí kontrolu. Zářijová čísla vytváří celkově smíšený obrázek, nenaznačují ale žádnou blížící se finanční katastrofu,“ řekl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Letošní schodek po třech čtvrtinách roku je podle něj nejnižší od začátku finanční krize v roce 2009. 

Jedním z důvodů je pokles spotřeby zejména domácností, neboť platí jednoduché pravidlo: o co víc utratí lidé kvůli vyšší DPH na lécích a na potravinách, o to více spoří na ne úplně nutných věcech, jako jsou automobily nebo nové oblečení. „Občané šetří zejména na zbytné spotřebě, která je zatížena standardní sazbou DPH,“ konstatuje náměstek ministra financí Jan Gregor.

Pro opozici i pro šestici vzbouřených poslanců ODS je letošní horší výběr DPH jen dalším argumentem pro to, že by vláda neměla zvyšovat daň z přidané hodnoty ani příští rok. Jen letos chtěl kabinet díky vyšší DPH vybrat víc než dvacet miliard. Zvýšení DPH na potraviny a další základní věci sice celkové příjmy státu nevylepšilo, vláda ale přesto za prvních devět měsíců letoška snížila schodek rozpočtu téměř o 34 miliard. Hlavně díky tvrdým rozpočtovým škrtům.

David Marek, hlavní ekonom Patria Finance

„Myslím, že správná cesta je šetřit na straně výdajů, ale nikoli investičních, ale více se zaměřit právě na ty běžné provozní výdaje.“

Díky úsporám na svém provozu i díky škrtům v investicích dosáhla vláda za prvního tři čtvrtě roku letoška nejnižšího schodku státního rozpočtu od roku 2008. Nečasův tým navíc stále věří, že se mu do konce roku podaří mírně zlepšit i výběr daně z přidané hodnoty.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)