Obří ekotendr může po odstoupení PPF Advisory pokračovat

Praha - Obří tendr na likvidaci starých ekologických zátěží může po odstoupení společnosti PPF Advisory pokračovat. Uvedl to předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj pro server Ekonom.cz. Antimonopolní úřad prý nenašel u zbylých tří účastníků ekologické zakázky žádná pochybení. Ministerstvu financí (MF) tak nic nebrání stanovit nový termín pro odevzdání cenových nabídek. „Zasíláme v těchto dnech toto vyrozumění i společnosti PPF Advisory, která podnět k prošetření ostatních účastníků podala. A po odstoupení PPF samotné z tendru už MF nic nebrání v tendru pokračovat,“ uvedl Rafaj. PPF Advisory svůj krok zdůvodnila údajnou politizací tendru.

Hodnota garancí za neodstraněné ekologické závazky státu, které vznikly před rokem 1992, je asi 114 miliard korun. Do tendru se původně přihlásilo šest uchazečů, MF v prvním kole tři z nich vyřadilo. Mezi uchazeči zůstaly společnosti Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a společnost Environmental Services ze skupiny J&T.

Konsorcium v čele s PPF Advisory, jež bylo z tendru už podruhé vyřazené MF, ze soutěže samo odstoupilo 21. ledna. Ještě předtím ale podalo k antimonopolnímu úřadu stížnosti na způsobilost svých konkurentů se tendru zúčastnit. Rafaj potvrdil, že stížnosti na společnosti Geosan Group, Marius Pedersen nebo Environmental Services se ukázaly jako neopodstatněné.

MF zatím nechce termín pro nabídky určit. „Jednak nemáme ještě pravomocné rozhodnutí úřadu. A musíme ještě aktualizovat podklady, které jsou nezbytné pro ocenění zakázky,“ sdělil Ekonomu mluvčí MF Ondřej Jakob. Dodal, že v průběhu prvního čtvrtletí bude otevřen aktualizovaný dataroom a uchazeči budou mít minimálně tři měsíce na důkladné seznámení se všemi lokalitami.

Premiér Petr Nečas (ODS) před svými spolustraníky již dříve údajně prohlásil, že pokud by měl obří tendr vítěze, podá demisi. Proti velké zakázce vystoupil i šéf Věcí veřejných Radek John.