Banka Citigroup ovládla hudební vydavatelství EMI

Londýn - Americká bankovní trojka Citigroup ovládla britské hudební vydavatelství EMI. Převzala ho od svého věřitele Terra Firma, kterému před několika lety na nákup nahrávacího studia půjčila peníze. Dohoda má vydavatelství pomoct dostat se z finančních problémů. EMI zastupuje tisíce slavných hudebníků, například Pink Floyd, Deep Purple, Beatles nebo Kylie Minogue a Lilly Allen. „EMI je věhlasný podnik a my plně stojíme za jeho managementem a za jeho strategií. Firma normálně funguje,“ uvedl Stephen Volk, místopředseda správní rady Citigroup.

Citigroup si ale podle důvěrného zdroje nechce EMI nechat dlouho. Banku, která v závěrečném čtvrtletí roku 2010 vydělala jednu miliardu tři sta milionů dolarů, ale k rychlému prodeji EMI nic netlačí.

„Může to vypadat, že Citigroup se chce EMI zbavit co nejdřív. Na druhou stranu si myslím, že budou chtít nejdřív zvýšit jeho cenu. Až pak ho prodají,“ myslí si Bishop Cheen, analytik Wells Fargo.

Citigroup ovládla vydavatelství EMI (zdroj: ČT24)

Terra Firma získala vydavatelství EMI v roce 2007 díky penězům právě od Citigroup. Půjčila si přes 2,5 miliardy liber. Dnes ale dluží téměř o miliardu více. Proto přistoupila na dohodu, že se vydavatelství vzdá. Citigroup výměnou za něj smaže dvě třetiny dluhu. EMI díky dohodě získalo 300 milionů liber v hotovosti.