Slovensko zatím zákaz prodeje českých lihovin nezruší

Bratislava - Slovenské úřady řeší, co s českým alkoholem. Tamní ministr zemědělství Ľubomír  Jahnátek navrhuje, aby ho dovozci vrátili zpátky do Česka. A na Slovensko posílali už jen alkohol s novým označením. Láhve z českých likérek s novými kolky by se mohly na Slovensku prodávat během několika týdnů.

Jahnátek odůvodnil ponechání zákazu distribuce lihovin českého původu, který Slovensko zavedlo před dvěma týdny, kromě jiného novými případy otravy metanolem v Česku. „Riziko je stále obrovské. Bylo by velkou chybou, pokud by se uvolnil český alkohol na trhu na Slovensku,“ prohlásil. Dodal, že termín obnovení prodeje českého alkoholu v zemi nebyl stanoven.

Magda Tóth Želeňáková, mluvčí slovenského ministerstva zemědělství

"Ministr Ľubomír Jahnátek trvá na tom, aby všechen český alkohol byl vyřazen. Podle něj je to nejlepší možnost z toho důvodu, že chceme ochránit lidské životy. Hlavně pro spotřebitele bude lépe čitelné, když přijde do obchodu a tam uvidí nově označený alkohol, který nebude žádným způsobem ohrožovat jeho život."

Existující zásoby českého alkoholu na Slovensku, které čítají odhadem dva miliony litrů, se budou muset dovozci vrátit zpět do Česka. „Alkohol musí odejít do České republiky. Dokud to nebude, nepustíme alkohol do prodeje. Potřebujeme mít jistotu, že když pustíme český alkohol na trh, nic se nestane,“ vysvětlil ministr.

Becher kritizoval slovenský zákaz prodeje lihovin z ČR, bouří se i Jelínek

To se však nelíbí české likérce Jan Becher - Karlovarská Becherovka. Podle firmy jsou její produkty bezpečné. „Problém se v Česku nebo na Slovensku netýká legálně dovezených a distribuovaných lihovin. Od začátku se problém týká černého trhu,“ uvedl ředitel likérky Anthony Schofield. Likérka prodá na Slovensku milion litrů Becherovky ročně. Celkový prodej včetně dalších značek skupiny Pernod Ricard, do které společnost patří, představuje na Slovensku 1,8 milionu litrů za rok.

Dovozci alkoholu považují odvoz lihovin za technicky neproveditelný, protože láhve se nacházejí v tisícovkách obchodů, restaurací a barů. Podle ministra je ale polovina zboží v celních skladech a většinu zbylého zboží mají největší distributoři.

Vedení vizovické likérky Rudolf Jelínek navíc považuje dnešní slovenské rozhodnutí za porušení právních předpisů Evropské unie a uvažuje o mezinárodní arbitráži. „Zadali jsme právníkům, aby analyzovali, jaké dopady to bude mít na naši společnost. Vzniklé náklady a škody budeme požadovat v mezinárodní arbitráži po Slovensku,“ uvedl generální ředitel vizovické likérky Rudolf Jelínek Pavel Dvořáček, který postoj slovenské strany vnímá spíše jako konkurenční boj tamějších výrobců lihovin, který se vydává za ochranu slovenských spotřebitelů. 

  • Kolek zdroj: ČT24
  • Konec prohibice autor: Vít Šimánek, zdroj: ČTK

Současně požadavek na odvoz českého alkoholu odhalil nedostatky ve slovenských právních předpisech upravujících daň z lihu, která nepočítá s tím, že by se nápoje mohly z prodeje stáhnout. Ministerstvo financí podle státního tajemníka Petera Pelegriniho proto chystá jednorázové opatření, které českým dovozcům umožní zaměnit stávající zásoby za nový alkohol. Nové dodávky budou muset mít vyznačeny datum výroby a podobně jako v ČR také disponovat dokladem o původu.

„Nemůže dojít ke smíchání existujícího alkoholu na území Slovenska s novým alkoholem, který přijde na území Slovenska podle nových pravidel slovenské vlády,“ zdůraznil slovenský ministr zemědělství. Úřady připravují také opatření, podlé kterého se lihoviny budou moci prodávat v zemi jen ve skleněných láhvích.

Slovensko nezrušilo zákaz distribuce českého alkoholu ani poté, co Česko prohibici minulý týden zmírnilo. Slovenské opatření se týká veškerých nápojů vyrobených v ČR s obsahem alkoholu od 20 procent.