Vysoké deficity nasměrují USA na řeckou cestu, varoval šéf investičního fondu

New York – Šéf obřího dluhopisového fondu PIMCO Bill Gross se v pravidelném měsíčním investičním výhledu opřel do špatného stavu veřejných financí v USA. Pokud Spojené státy nesníží rozpočtové deficity, začnou podle něj v tomto desetiletí připomínat Řecko zmítané dluhovou krizí.

Deficity za vlády prezidenta Baracka Obamy vzrostly zejména kvůli navýšení výdajů a státní dluh se zvýšil o téměř 50 procent. V letošním roce se podle předpovědi Rozpočtového výboru amerického Kongresu rozpočtový deficit Spojených států patrně vyšplhá na úroveň 1,128 bilionu dolarů (asi 22,6 bilionu korun). Rok 2012 tak nejspíš bude čtvrtým rokem v řadě, kdy schodek rozpočtu přesáhne bilion dolarů.

Gross doporučuje, aby USA během příštích pěti až deseti let snížily výdaje či zvýšily daně o 11 procent hrubého domácího produktu. Domnívá se totiž, že v opačném případě bude ohrožena pozice země jako útočiště pro globální investory.

„Pokud budeme dál zavírat oči před nynějšími deficity ve výši osmi procent HDP, které po zahrnutí závazků důchodového zabezpečení a zdravotnických programů Medicaid a Medicare dosahují odhadem 11 procent, pak začneme před koncem tohoto desetiletí připomínat Řecko,“ varoval Gross.

Pokud Spojené státy nezvládnou řešit své dluhy, pak to podle Grosse pro investory bude znamenat „ožehnutí“ akcií a dluhopisy budou „spáleny na prach“. Růst budou jen ceny zlata a reálných aktiv jako komodit a nemovitostí, domnívá se Gross, který ve fondu PIMCO Total Return Fund spravuje majetek za více než 250 miliard dolarů (4,8 bilionu korun).

Narazí USA na fiskální útes?

V současné době se v USA mluví zejména o hrozbě nárazu na takzvaný „fiskální útes“ – na konci tohoto roku má po deseti letech vypršet platnost snížených daňových sazeb a počátkem příštího roku by mělo navíc vstoupit v platnost automatické snižování vládních výdajů, dohodnuté loni v Kongresu.

To by v úhrnu znamenalo souběh rozpočtových restrikcí v objemu zhruba 600 miliard dolarů (11,7 bilionu korun), který by mohl negativně zapůsobit na ekonomický růst a uvrhnout americkou a možná i globální ekonomiku do nové recese. Předpokládá se však, že politici po listopadových volbách této situaci alespoň zčásti zabrání.

Pomalý hospodářský růst a masivní deficit veřejných financí budou hlavními tématy i v nadcházejících prezidentských volbách, v nichž současného prezidenta Baracka Obamu vyzve republikánský kandidát Mitt Romney.