Cena bavlny opět v rekordních výšinách

New York - Cena bavlny na světových trzích se dramaticky zvýšila. Už loni na podzim překročila po patnácti letech magickou hranici jednoho dolaru za libru. Od té doby však ještě podražila o téměř 70 procent. Důvodem je celkové zvyšování poptávky na trzích i spekulace obchodníků. Cena suroviny na komoditní burze v New Yorku skokově vzrostla a překročila 1,74 dolaru za libru (zhruba 68 korun za kilogram).

Problémem je malý objem zásob bavlny na trhu. Poptávka vyhnala ceny a dala ještě větší prostor obchodníkům. Spotřeba bavlny se totiž zvyšuje a stojí za tím hlavně rozvojové státy. Čína a Indie zvyšují odběr jak pro vlastní spotřebu, tak pro zpracování a obchodní účely.

Stanislav Sedláček, Asociace textilního, oděvního a kožedělného průmyslu:

„Tak jak rostou obecně komodity – potraviny –, tak roste i bavlna. To znamená, že se projevují určité spekulativní vlivy, které zatím nelze odhadnout, kdy skončí. Tím, že komodita stále roste, je ochota uvolňovat kontrakty ze strany spekulantů nízká.“

Loňské sklizni ublížily také povodně v Pákistánu. Jeden z klíčových vývozců přišel o třetinu vývozu. Na přelomu roku pak nastal stejný problém v Austrálii. Situace teď dopadá na celý oděvní průmysl. „Pokud by ceny měly nadále růst, bude to mít negativní dopad na všechny výrobce textilu ve světě a samozřejmě i u nás, protože citlivost spotřebitele na narůstající ceny má určitou mez,“ vysvětlil Stanislav Sedláček z Asociace textilního, oděvního a kožedělného průmyslu.

Aktuální letošní nárůst ještě přiživilo zastavení klíčové čínské burzy při oslavách nového roku a nepokoje v Egyptě. To by sice nemělo vývoj na trhu ovlivnit dlouhodobě, ale přesto je otázkou, nakolik se trvalé zvyšování cen bavlny promítne do celkového vývoje v textilní výrobě.

Šicí stroj
Zdroj: ČT24